Politica energetică a lui Donald Trump pune presiune pe Arabia Saudită. Ce se întâmplă cu proiectele Vision 2030 și Neom

#image_title

Având în vedere pragul de rentabilitate fiscal al Arabiei Saudite la aproximativ 90 de dolari Brent, Aramco se confruntă cu dificultăți financiare.

Opțiunile de finanțare ale Aramco sunt complicate de presiunea politică din partea SUA, scepticismul investitorilor și îndoielile cu privire la utilitatea proiectelor precum Vision 2030 și Neom.

Perspectiva generală asupra primei administrații a președintelui american Donald Trump, așa cum a fost transmisă în exclusivitate publicației OilPrice.com la acea vreme de către o figură juridică de rang înalt din echipa respectivă, era: „Nu vom mai tolera prostii din partea saudiților”. Acest comentariu a venit după ce Arabia Saudită a început din nou un alt război al prețurilor petrolului la începutul anului 2020, menit să paralizeze sau să distrugă producătorii de șist din SUA prin creșterea dramatică a producției de petrol pentru a prăbuși prețurile petrolului.

A fost exact aceeași strategie pe care a folosit-o în Războiul Prețurilor Petrolului din 2014-2016, care a eșuat lamentabil în a realiza altceva decât distrugerea finanțelor Arabiei Saudite și ale fraților săi OPEC. Războiul prețurilor petrolului din 2020 s-a încheiat la scurt timp după ce Trump însuși l-a sunat pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman pe 2 aprilie (conform unei surse foarte importante din Casa Albă cu care a vorbit OilPrice.com la acea vreme), în care a spus clar că, dacă OPEC nu începe să reducă producția de petrol – permițând astfel creșterea prețurilor petrolului – nu va avea puterea de a împiedica parlamentarii să adopte legislație pentru retragerea trupelor americane din Arabia Saudită.

De asemenea, Trump a precizat foarte clar că data viitoare când saudiții vor încerca același lucru, va fi sfârșitul Acordului din 1945 dintre SUA și Arabia Saudită, care pusese bazele cooperării lor de atunci. Aceasta, a spus Trump, ar implica retragerea imediată a întregii asistențe militare americane din Regat, fără altă notificare. Ulterior, Arabia Saudită și OPEC au redus treptat producția de petrol pentru a readuce prețurile în sus.

Nimic din viziunea fundamentală a lui Trump asupra Arabiei Saudite nu s-a schimbat în al doilea său mandat de președinte, potrivit aceleiași surse juridice de rang înalt. De aceea, în ciuda unui preț fiscal de rentabilitate al țițeiului Brent de 90,9 dolari americani pe baril (pb) în acest an, Arabia Saudită nu își face iluzii despre ce i se va întâmpla dacă va încerca să perturbe intervalul de preț al petrolului, strict protejat de Trump. Iar acest lucru o lasă pe Aramco să se chinuie să umple găurile negre rezultate în finanțele sale și ale Arabiei Saudite.

„Intervalul prețurilor petrolului Trump” este o parte la fel de vitală a strategiei financiare a președintelui acum, precum a fost și atunci când a preluat funcția și cuprinde nu doar un plafon protejat agresiv, ci și un plafon la fel de ferm apărat. Limita inferioară a intervalului este concepută pentru a oferi un profit bun majorității producătorilor de șist din SUA, peste punctul de 35 USD pe baril de West Texas Intermediate (WTI), la care siturile bine stabilite pot atinge pragul de rentabilitate (deci, istoric, în jur de 40 USD pe baril de Brent, pe baza primei de lungă durată de acolo).

Aceasta a fost o parte a intervalului pe care Trump a încercat să-l apere în apelul său telefonic cu Prințul Moștenitor Saudit din aprilie 2020. Pe de altă parte, limita superioară este poziționată la aproximativ 70 USD pe baril de WTI (aproximativ 75 USD pe baril de Brent, având în vedere prima istorică). Acest lucru se leagă de datele care arată că un preț al benzinei sub 2 USD pe galon a fost cel mai avantajos pentru creșterea economică a SUA.

Acest nivel de 2 USD pe galon a fost echivalent istoric cu prețul de 70 USD pe baril de WTI. Unul dintre motivele pentru care acest lucru este atât de important este corelația strânsă dintre prețurile petrolului și sănătatea generală a economiei SUA. Datele istorice evidențiază faptul că fiecare modificare de aproximativ 10 dolari americani pe baril a prețului țițeiului duce la o modificare de aproximativ 25-30 de cenți a prețului unui galon de benzină, iar pentru fiecare cent de creștere a prețului mediu pe galon de benzină, se pierd peste 1 miliard de dolari americani pe an din cheltuielile de consum.

Celălalt motiv important – politic – este că, din 1896, președintele american în exercițiu a fost reales de 11 ori din 11 ori, dacă economia nu era în recesiune în termen de doi ani de la alegerile viitoare. Cu toate acestea, președinții americani în exercițiu care au intrat într-o campanie de realegere cu economia în recesiune au câștigat doar o dată din șapte. Prin urmare, este mai mult decât merită sarcina lui Trump să le permită saudiților să crească semnificativ prețurile petrolului, indiferent de cât de mari sunt problemele economice cu care se confruntă Regatul.

Pe lângă soluția miraculoasă de retragere a sprijinului militar american din Arabia Saudită, Trump are și alte câteva opțiuni pentru a se asigura că Regatul face ceea ce i se cere în ceea ce privește prețurile petrolului. O opțiune deosebit de eficientă și țintită, care este păstrată în proverbialul sertar de jos al Biroului Oval, este proiectul de lege „Fără carteluri producătoare și exportatoare de petrol” (NOPEC).

Trump a ordonat ca acesta să fie complet pregătit pentru a fi adoptat în lege cu o notificare minimă. Proiectul de lege NOPEC ar face ilegală plafonarea artificială a producției de petrol sau stabilirea prețurilor, așa cum face OPEC sub conducerea Arabiei Saudite. De asemenea, proiectul de lege ar elimina imediat imunitatea suverană în instanțele americane pentru OPEC ca grup și pentru fiecare dintre statele sale membre individuale.

Acest lucru ar expune Arabia Saudită riscului de a fi dată în judecată în temeiul legislației antitrust americane existente, răspunderea sa totală fiind investițiile sale estimate la 1 trilion de dolari americani numai în SUA. SUA ar avea apoi dreptul legal de a îngheța toate conturile bancare saudite din SUA, de a confisca activele sale din țară și de a opri orice utilizare a dolarilor americani de către saudiți oriunde în lume (petrolul este denominat în dolari americani, desigur).

De asemenea, ar permite SUA să atace Saudi Aramco și activele și fondurile sale, deoarece aceasta este încă un vehicul de producție și comercializare deținut majoritar de stat. Aceasta ar însemna că Aramco ar putea fi obligată să se împartă în companii mai mici, constitutive, care nu sunt considerate a încălca regulile de concurență în sectoarele petrolului, gazelor și petrochimiei sau a influența prețul petrolului. Yahtzee!

Acest lucru îi pune pe Arabia Saudită și pe principala sa companie profitabilă, Aramco, într-o mică încurcătură, exact locul unde Trump îi dorește. Dacă îi pasă dacă inimile și mințile lor îi vor urma este deschis dezbaterii, dar ceea ce nu este faptul că el – pentru a inversa citatul lui Theodore Roosevelt – i-a prins de c***e. Prețul petrolului Brent se învârte acum în jurul valorii de 70 USD pe baril – plafonul „Intervalului de preț al petrolului Trump”, dar cu aproape 30% sub prețul minim de rentabilitate fiscală al Arabiei Saudite.

Acest lucru a determinat deja Aramco să își reducă drastic dividendul trimestrial după ce a raportat o scădere de 5% a profitului față de anul precedent pentru primele trei luni ale anului. Firma anunțase deja în martie că se așteaptă ca dividendele sale pentru întregul an să scadă la 85,4 miliarde de dolari, de la 124,3 miliarde de dolari în 2024.

Pentru o companie a cărei ofertă publică inițială s-a bazat atât de mult pe dividendele gigantice promise – având în vedere că a fost considerată omni-toxică de atât de mulți investitori occidentali – aceasta este o lovitură uriașă pentru credibilitatea sa pe piață și pentru capacitatea sa de a atrage finanțare.

O cale evidentă – de care SUA sunt bine conștiente – este de a obține astfel de bani prin oferte mari de obligațiuni, dar acest lucru va crește profilul deja înfloritor al datoriei Regatului. Aramco a vândut deja obligațiuni în valoare de 5 miliarde de dolari americani în luna mai și a semnalat că va dori să împrumute mult mai mult. De asemenea, va crește puterea deținătorilor de obligațiuni de a influența deciziile de la Aramco, o mare parte dintre acestea fiind probabil conectate la SUA, potrivit sursei juridice cu sediul la Washington.

Și saudiții ar putea fi conștienți de acest lucru, deoarece ultimele discuții de la Riyadh sunt că Aramco dorește în schimb să vândă o parte din activele sale energetice cheie și conductele. Deși se presupune că aceste venituri sunt destinate să fie direcționate către „Viziunea 2030”, care este concepută pentru a reduce dependența Arabiei Saudite de petrol, unii investitori se tem că vor ajunge într-unul dintre numeroasele proiecte vanitoase care au caracterizat această „Viziune”.

Ideea grandioasă a orașului Neom a fost deja redusă drastic de la o lungime prevăzută de 170 de kilometri până în 2030 la doar 2,4 kilometri până în acel moment. Totuși, noul proiect preferat al prințului moștenitor Mohammed bin Salman este evenimentul de fotbal reprezentativ al Cupei Mondiale FIFA 2034, așa că aceasta pare o destinație mai probabilă pentru astfel de fonduri.

O opțiune de rezervă pentru Aramco ar fi, probabil, să-i ceară lui Cristiano Ronaldo un împrumut, în urma prelungirii contractului de 677 de milioane de dolari pe doi ani cu echipa de fotbal Al-Nassr din Arabia Saudită, pe care tocmai a semnat-o

Sursa: www.stiripesurse.ro

Accident între o mașină și o autoutilitară: Autoturismul a ricoșat într-o benzinărie

Moment crucial pentru Gaza: Donald Trump se întâlnește cu premierul Qatarului pentru a discuta un posibil armistițiu