Surse din cadrul anchetei au declarat pentru jurnaliştii de la De Telegraaf că la acest moment există suficiente indicii pentru ca echipa de poliţie formată din 35 de oameni să-i poată urmări pe cei trei hoţi care au pătruns, cu ajutorul unui dispozitiv exloziv, în interiorul muzeului din Assen şi au furat Coiful de Aur de la Coţofeneşti, obiect de patrimoniu de secol V- IV î.e.n. şi trei brăţări dacice de aur, fiind posibil să existe şi un al patrulea făptuitor.
Potrivit De Telegraaf, analiza imaginilor camerelor din muzeu şi cercetări suplimentare privind mişcările suspecte ale vizitatorilor au oferit poliţiei informaţii interesante. Poliţiştii prespun că, la acest moment, jefuitorii ar fi fugit în Germania, conform surselor citate.
Poliţia din Nordul Olandei nu doreşte să ofere oficial detalii despre anchetă pentru a nu influenţa investigaţia.
Ministerul Justiției a transmis, duminică, precizări în contextul furtului tezaurului dacic de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Ministrul Radu Marinescu spune că se vor aloca toate resursele necesare pentru investigarea acestei infracțiuni contra staatului român.
Potrivit MJ, încă de sâmbătă, din momentul în care s-a aflat despre atactul împotriva patrimoniului național, privind furtul pieselor de tezaur de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a fost, în permanență, în contact cu toți factorii instituționali implicați și a inițiat consultări cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
„Ministerul Justiției va lua toate măsurile pentru ca organele judiciare să prioritizeze și să aloce toate resursele necesare pentru investigarea acestei infracțiuni contra statului nostru”, a afirmat ministrul Justiției, Radu Marinescu.
Ministerul precizează că autoritățile „au acționat ferm pentru deschiderea unui dosar penal care să permită investigarea de către organele judiciare române”.
De asemenea, procurorii vor iniția colaborarea cu omologii lor din Olanda.
Ministerul Justiției face parte din Celula de criză organizată la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda.
La nivelul Ministerului Justiției, vor fi mobilizate toate resursele în susținerea demersurilor convenite în cadrul acestei celule de criză, potrivit MJ.