Poliţiştii, pregătiţi să foloseacă sistemul de monitorizare electronică, pe fondul dublării numărului de ordine de protecţie încălcate

Potrivit informaţiilor furnizate de către purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Crina Sîrb, într-o conferinţă de presă, datele centralizate din primele opt luni ale anului arată că în Bistriţa-Năsăud poliţiştii au intervenit la mai puţine cazuri de violenţă domestică decât în perioada similară a anului trecut, însă numărul persoanelor care au încălcat ordinele de protecţie emise a crescut de 2,5 ori.

„În primele 8 luni ale acestui an, în urma intervenţiilor la cazuri de violenţă domestică, poliţiştii IPJ Bistriţa-Năsăud au emis 141 de ordine de protecţie provizorii. Din totalul ordinelor de protecţie provizorii emise, 126 au fost confirmate de unităţile de parchet, reprezentând aproximativ 90%. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au intervenit la 317 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 98 în mediul urban şi 219 în mediul rural. În judeţul Bistriţa-Năsăud, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a scăzut cu 16,36% faţă de primele 8 luni ale anului 2023, de la 379 la 317 fapte. Au fost înregistrate scăderi, comparativ cu perioada similară a anului 2023, pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe – de la 222 la 174 de fapte, la infracţiunile de ameninţare – de la 46 la 33 de astfel de fapte, dar şi o creştere în cazurile de nerespectare a ordinelor de protecţie, aşa cum este prevăzută de Legea 217/2003, de la 17 la 40 de cazuri sesizate”, a precizat Crina Sîrb.

Faptele de violenţă domestică ce au fost comise în primele opt luni ale acestui an în judeţ au avut ca victime 367 de persoane.

După locul comiterii, 290 dintre infracţiunile de violenţă în familie au fost comise la domiciliu şi 27 în spaţiul public.

Sursa: www.stiripesurse.ro

6 saci cu peste 20 de kg de fragmente uscate de canabis, descoperite la o persoană din Cilibia

Gabriela Ruse s-a calificat în optimi la Hong Kong (WTA)