Popularitatea premierului japonez scade odată cu apropierea alegerilor legislative anticipate

Ishiba, 67 de ani, a preluat funcţia de premier la începutul lui octombrie după ce fusese ales la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare), formaţiune aflată la putere aproape fără întrerupere în Japonia din 1955 încoace, dar ale cărei poziţii au fost afectate în ultimii ani de inflaţie şi scandaluri politico-financiare.

El a dizolvat apoi camera inferioară a parlamentului, în care PLD dispunea împreună cu partenerul său de coaliţie, Komeito (centru-dreapta), de o confortabilă majoritate, şi a convocat alegeri, mizând pe o „lună de miere” politică pentru a-şi întări legitimitatea, după prăbuşirea popularităţii lui Fumio Kishida, predecesorul său.

Însă, potrivit unui sondaj realizat pentru agenţia Kyodo News sâmbătă şi duminică, pe un eşantion de 1.260 de alegători, rata de aprobare a guvernului Ishiba este de 41,4%, în scădere cu 0,6 puncte procentuale într-o săptămână. Totodată, rata celor care şi-au exprimat dezaprobarea a crescut la 40,4% de la 36,7% la mijlocul lui octombrie.

Într-un sondaj distinct realizat în acest weekend pentru publicaţia liberală Asahi Shimbun, doar 33% dintre intervievaţi susţin guvernul Ishiba, în timp ce 39% sunt nemulţumiţi.

Aceste rezultate sunt mai rele decât cele cu care se confruntase Fumio Kishida în 2021 înainte de primele sale alegeri în calitate de premier, în timp ce cota sa de popularitate atingea atunci 42%, depăşind cele 31% de opinii negative, aminteşte Asahi Shimbun.

Consecinţa este, potrivit cotidianului, că PLD şi partenerul său Komeito, în coaliţie la putere din 2012, riscă să piardă majoritatea.

„Aceste alegeri vor fi cu adevărat dure şi dificile pentru noi”, a recunoscut Shigeru Ishiba în timpul unui discurs de campanie săptămâna trecută.

La rândul său, agenţia de presă Jiji, bazându-se pe propriile anchete, a estimat că actuala coaliţie ar trebui să se menţină la putere, însă PLD singur nu trece pragul pentru a forma o majoritate.

Dacă PLD va piere majoritatea locurilor în Parlament, va fi prima dată după 2009, anul când el fusese nevoit să se încline în faţa opoziţiei de centru stânga.

Shigeru Ishiba caută prin acest scrutin anticipat să îşi consolideze mandatul pentru a aplica programul său de întărire a securităţii şi apărării, de sprijin crescut pentru gospodăriile cu venituri mici şi de revitalizare a satelor japoneze.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO ‘Operațiunea Jupiter’ – Peste 100 de percheziții sub coordonarea Parchetului General

MEAT: România turistică, promovată pe piaţa americană