Porsche va oferi capital producătorului de baterii Varta, în cadrul unui program de restructurare al acestuia

Producătorul german de baterii Varta a ajuns la un acord de restructurare cu creditorii săi, solicitând producătorului de maşini sport Porsche să salveze afacerea sa aflată în dificultate, transmite Reuters.

Acordul, încheiat după zile de negocieri intense, va reduce datoria Varta de la 485 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, iniţial, a spus compania.

Varta, care produce baterii pentru pieţele globale de automobile, industriale şi de consum, a dorit un compromis între principalul acţionar Michael Tojner, creditori şi Porsche, pentru a-şi atenua datoria şi a-şi asigura capital proaspăt.

Conform acordului, Tojner şi Porsche vor deveni noii proprietari ai Varta şi vor oferi împreună o injecţie de capital de 60 de milioane de euro. Alte 60 de milioane de euro vor veni de la creditori ca împrumuturi senior garantate, a spus compania, adăugând că un al treilea investitor ar putea veni mai târziu.

”Suntem în discuţii avansate cu alţi investitori care ar dori să ni se alăture”, a declarat pentru Reuters CEO-ul Varta, Michael Ostermann.

Ajutând la salvarea Varta, Porsche îşi va asigura accesul la bateriile de înaltă performanţă pentru maşinile sale sport hibride şi electrice.

De asemenea, producătorul german de automobile a anunţat sâmbătă că va prelua un pachet majoritar de acţiuni la divizia de baterii V4Drive a Varta, printr-o majorare de capital, în principal printr-o contribuţie în natură.

”Prin preluarea majoritară planificată a V4Drive, noi… vom aduce o contribuţie importantă la păstrarea tehnologiilor cheie în Germania”, a declarat Lutz Meschke, vicepreşedinte al consiliului executiv al Porsche AG.

În iulie, Ostermann a anunţat o restructurare radicală înainte de insolvenţă pentru Varta, care avea datorii pe care nu le putea deservi după ce a făcut investiţii costisitoare.

”Odată cu implementarea măsurilor convenite astăzi, finanţarea şi lichiditatea grupului au fost acum stabilizate în mod sustenabil şi securizate pe termen lung”, a declarat directorul financiar al Varta, Marc Hundsdorf.

REDUCERI ”MODERATE” DE LOCURI DE MUNCĂ

Ostermann a spus că nu există niciun pericol imediat de reduceri majore de locuri de muncă.

„Ne dorim să creştem, atât cu bateriii  de stocare a energiei pentru sisteme fotovoltaice, cât şi cu celule buton pentru căştile Apple. În prezent căutăm personal acolo”, a spus el.

Varta îşi va păstra toate centrele de producţie în Germania, cu reduceri ”moderate” de locuri de muncă în administraţie.

”Vom pune Varta înapoi pe o cale de creştere profitabilă”, a spus el pentru Reuters.

Cu toate acestea, acţionarii existenţi vor pleca cu mâinile goale, deoarece Varta va fi retrasă de la bursă în urma restructurării.

Am încercat totul pentru a aduce micii acţionari la bord, dar acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal în această situaţie”, a spus Ostermann.

 

Peste 150 de ruşi au fost capturaţi în unele zile ale incursiunii, afirmă un oficial ucrainean

„Alien: Romulus” pune capăt domniei de trei săptămâni a „Deadpool & Wolverine” în box office cu un debut de 41,5 milioane de dolari – VIDEO