Prahova: Vila Şipot, parte a Domeniului Regal Peleş, reintră oficial în circuitul cultural şi turistic al României

Vila Şipot, parte a Domeniului Regal Peleş din Sinaia, reintră oficial în circuitul cultural şi turistic al României odată cu deschiderea Galeriei Arhitecţilor Peleşului, anunţă Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş.

Potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a asociaţiei, Vila Şipot, cunoscută şi sub numele de „Casa Arhitecţilor” şi drept locul unde a luat naştere proiectul Castelului Peleş, a fost supusă unor renovări şi lucrări de consolidare, iar, la finalul acestui an, va reintra oficial în circuitul cultural şi turistic al României.

Principala atracţie a monumentului istoric este Galeria Arhitecţilor Peleşului, un spaţiu expoziţional unic, dedicat arhitecţilor care au construit şi dezvoltat domeniul regal, arată sursa citată.

„Aceasta este organizată de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş la nivelul demisolului, cu acces direct din Piaţeta Economat, şi găzduieşte printre exponate şi vitralii cu patru dintre arhitecţii importanţi care au proiectat Castelul Peleş. Printre aceştia îl remarcăm pe Karel Liman, arhitectul ceh care a fost în slujba Regelui Carol I pentru a extinde şi amenaja Peleşul în actuala formă şi care a folosit Vila Şipot drept atelier de lucru. Conform documentelor istorice, însuşi Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea şi punerea în operă a cerinţelor sale. Liman a proiectat şi Castelul Pelişor, precum şi alte edificii de pe Domeniul Regal, fiind implicat apoi în proiectele Reginei Maria de la Bran şi Cotroceni. Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identităţii regalităţii române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcţiei, demarat la iniţiativa Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş”, se precizează în postarea menţionată.

În cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrările de consolidare a construcţiei, dar şi lucrările de înlocuire a instalaţiilor sanitare termice şi electrice, precum şi de refacere a structurilor de rezistenţă ale spaţiului Galeriei Arhitecţilor Peleşului.

Un număr de 50.000 de turişti sunt aşteptaţi anual să viziteze Vila Şipot, la care se adaugă studenţii care vin la Peleş prin programele de workshop organizate de universităţi prestigioase din ţară.

Vila Şipot oferă şi locuri de cazare pentru cei care vor să îşi petreacă o vacanţă în inima Domeniului Regal Peleş. AGERPRES/(AS – autor: Anamaria Constantin, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Cercetătorii au făcut marele anunț: De ce vaccinurile ARN mesager dau efecte secundare

Cristiano Ronaldo, cel mai bine plătit fotbalist în 2024, cu venituri de 285 de milioane de dolari