Precizări MAE, după ce TASS a prezentat imagini cu un român reţinut la Soci, care mărturiseşte că a colectat date pentru Ucraina: A fost iniţial reţinut în Abhazia în urmă cu patru luni şi ulterior transferat la Soci. Beneficiază de prezumţia de nevinovăţ

MAE precizează, după ce TASS a prezentat imagini cu un român reţinut la Soci, care mărturiseşte că a colectat date pentru Ucraina, că acesta a fost iniţial reţinut în Abhazia în urmă cu patru luni şi ulterior transferat la Soci şi că au fost deja făcute demersurile de acordare a protecţiei şi asistenţei consulare pe lângă autorităţile centrale şi locale, în conformitate cu normele internaţionale în materie. ”În conformitate cu principalele instrumente internaţionale în domeniu, fiecare persoană supusă unor măsuri privative de libertate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, arată MAE.

TASS a relatat că un cetăţean român în vârstă de 22 de ani reţinut la Soci a mărturisit că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene, videoclipul cu mărturia sa fiind distribuit de Centrul de Relaţii Publice al FSB.

Întrebat cu cine a fost în contact, deţinutul a răspuns în engleză: „Se numeşte Vladimir, este un ofiţer superior de informaţii al Ucrainei”, arată TASS.

„Am văzut un echipaj de apărare antiaeriană pe drumul de la Soci la Adler, pe partea dreaptă a drumului. Mi-am amintit de intersecţia unde era. Ulterior am găsit acest loc pe hartă şi i-am trimis aceste informaţii”, a spus deţinutul în timpul interogatoriului.

Departamentul de Investigaţii al Serviciului Federal de Securitate pentru Krasnodar Krai a deschis un dosar penal împotriva lui în temeiul art. 276 din Codul penal al Federaţiei Ruse, privind activităţile de spionaj. 

Ministerul Afacerilor Externe precizează că are în atenţie situaţia unui cetăţean român care a fost iniţial reţinut în regiunea Abhazia în urmă cu patru luni şi ulterior a fost transferat la Soci, Federaţia Rusă, fiind deja efectuate demersurile de acordare a protecţiei şi asistenţei consulare pe lângă autorităţile centrale şi locale, în conformitate cu normele internaţionale în materie.

”În continuarea informaţiilor comunicate anterior de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cu privire la reţinerea unui cetăţean român în regiunea Abhazia (, ), MAE precizează că a continuat demersurile pe lângă autorităţile din Georgia şi Federaţia Rusă pentru a putea acorda asistenţa consulară necesară şi pentru a se asigura că  sunt respectate drepturile  persoanelor aflate în astfel de situaţii, conform dreptului internaţional în materie”, transmite MAE.

Instituţia aminteşte că, în conformitate cu principalele instrumente internaţionale în domeniu, ”fiecare persoană supusă unor măsuri privative de libertate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, are dreptul de a i se aduce la cunoştinţă faptele de care este acuzată într-o perioadă de timp rezonabilă şi într-o limbă pe care o înţelege, beneficiază de drepturi procesuale, precum dreptul la un apărător, ce trebuie garantate de autorităţile publice” .

De asemenea, reprezentanţii MAE sunt în legătură cu familia cetăţeanului român. MAE continuă să monitorizeze cu atenţie situaţia.

Totodată, MAE recomandă ca tratarea în spaţiul public a subiectului să ţină cont de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), pentru a nu leza drepturile cetăţeanului român şi ale familiei sale.

MAE reaminteşte, totodată că este în vigoare o alertă de călătorie pentru Georgia, cu accent pe situaţia regiunii Abhazia, disponibilă la .

 

Curtea de Apel Ploieşti: Şase motive de nelegalitate a Hotărârii CCR nr. 32 din decembrie 2024 privind anularea alegerilor / Curtea Constituţională a exercitat suveranitatea poporului român în nume propriu

Actorul Pedro Pascal o numeşte pe JK Rowling „o ratată odioasă” în urma deciziei Curţii Supreme privind egalitatea de gen