Predoiu, discuţii cu omologul bulgar privind principalele evoluţii în dosarul Schengen

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a discutat cu omologul bulgar Atanas Ilkov despre principalele evoluţii legate de aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, stabilind să continue coordonarea strânsă pe acest subiect pentru atingerea obiectivului comun în cel mai scurt timp.

Ministerul Afacerilor Interne a arătat, sâmbătă, că ministrul Cătălin Predoiu a avut o nouă discuţie, prin videoconferinţă, cu Atanas Ilkov, ministrul de Interne bulgar, în seria demersurilor permanente de coordonare pe subiectul eliminării controalelor la frontierele interne terestre, conexe procesului de aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

”Cei doi demnitari au făcut o trecere în revistă a principalele evoluţii în dosarul Schengen. Au făcut un schimb de opinii cu privire la concluziile reuniunii Consiliului JAI din 10 octombrie a.c., în cadrul căruia Preşedinţia ungară, Comisia Europeană şi o serie de state membre au exprimat deschis concluzia că cele două ţări sunt pregătite pentru intrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre şi sprijinul pentru realizarea acestei etape în 2024. Eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime, în data de 31 martie 2024, a decurs fără probleme, măsurile agreate odată cu decizia de aderare au fost implementate pe deplin, iar rezultatele operative demonstrează acest fapt, sens în care prezentările miniştrilor au oferit premisa pentru pregătirea adoptării deciziei pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre în cel mai scurt timp”, a transmis MAI.

Cei doi miniştri au abordat şi subiecte legate de cooperarea bilaterală, în special combaterea criminalităţii organizate şi a migraţiei ilegale, evidenţiind activităţile derulate în comun din ultima perioadă, cu rezultate foarte bune.

Totodată, cele două părţi au stabilit să continue coordonarea strânsă pe acest subiect pentru atingerea obiectivului comun în cel mai scurt timp.

În cadrul convorbirii, a fost convenită o întâlnire bilaterală directă la Sofia, în 23 octombrie, înainte de deschiderea Forumului Salzburg, care va avea loc la Sofia, în perioada 23-24 octombrie, sub preşedinţia rotativă bulgară.

Ministrul român va participa la Forumul Salzburg însoţit de o delegaţie guvernamentală şi ministerială.

Dărăban (ACUE): Din estimările noastre, datoria către furnizorii de energie electrică este undeva la un miliard de euro, pentru 2024

Claudiu Târziu (AUR) la Bistrița: Este un precedent extrem de periculos; înseamnă că un partid parlamentar este scos din cursa pentru Parlament