Prefectul de Mureş, Ciprian Dobre, anunţă că în judeţ vor fi recoltaţi în acest an 43 de urşi care provoacă pagube şi ameninţă viaţa oamenilor. El arată că în judeţ au fost identificaţi, în acest an, 865 de urşi, ”un număr de trei ori mai mare faţă de ceea ce suportă habitatul şi ceea ce ar fi optim, aşa cum spun specialiştii”. Totodtă, au fost depuse peste 200 de dosare de despăgubire, cu o valoare de peste 1,5 milioane lei, pentru sute de hectare de culturi distruse şi circa 500 de animale ucise.
Potrivit Prefecturii Mureş, în urma adoptării Legii nr. 242 din 2024, judeţul Mureş are 43 de exemplare de urs în cota de prevenţie, repartizate în 37 de fonduri cinegetice. Pentru 25 de exemplare de urs au fost deja emise autorizaţiile de mediu în vederea recoltării lor.
“43 de urşi care provoacă pagube şi ameninţă viaţa mureşenilor vor fi recoltaţi anul acesta în judeţul Mureş. Pentru 25 dintre aceştia, au fost emise deja autorizaţiile de mediu, fondurile de vânătoare urmând a se ocupa de recoltarea exemplarelor de urs. Pentru restul, se aşteaptă depunerea documentelor de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare. 865 de urşi sunt în judeţul Mureş anul acesta, un număr de trei ori mai mare faţă de ceea ce suportă habitatul şi ceea ce ar fi optim, aşa cum spun specialiştii. Asta se vede şi în cifrele privind pagubele: 207 dosare de despăgubire, cu o valoare de peste 1,5 milioane lei, pentru sute de hectare de culturi distruse şi circa 500 de animale ucise. Legea 242 adoptată în acest an ne permite să acţionăm pentru siguranţa omului, fiind un pas important faţă de anul trecut, când judeţul nostru a avut o cotă de prevenţie de doar 14 exemplare”, a afirmat prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre.
Săptămâna aceasta, la Prefectură a avut loc o şedinţă de lucru organizată în parteneriat cu Garda Forestieră Braşov. Tema acestei întâlniri a fost legată de întocmirea dosarelor de pagubă produse de speciile de faună de interes cinegetic, prezentarea şi clarificarea procedurii pentru întocmirea documentaţiilor împreună cu responsabilii de acest domeniu din cadrul primăriilor din judeţul Mureş, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş şi Garda Forestieră Judeţeană Mureş.
În acest an, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş au fost înregistrate 207 dosare de despăgubire (în anul 2023 – 438 dosare) pentru pagubele produse de urşi şi lupi culturilor agricole, animalelor domestice şi autovehiculelor, 16 pagube fiind produse de lupi. Valoarea pagubelor în anul 2024 se ridică la 1.517.646 lei (în anul 2023 – 2.865.128,68 lei – întreaga sumă fiind achitată) din care, până la ora actuală, s-au achitat 365.832 lei, pentru restul plăţilor fiind solicitat buget.
Anul acesta, urşii au distrus sute de hectare de culturi agricole – porumb, plantaţii de pomi fructiferi (unele distruse aproape în totalitate) şi au omorât circa 500 de animale (din care ovine 198, bovine 95, suine 5, caprine 16, păsări 82, stupi de albine 94, alte animale 5). În anul 2023 au fost omorâte peste 1.000 animale şi au fost distruse sute de hectare de culturi agricole.