O premieră medicală a avut loc, marţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, fiind realizate primele coronarografii în noul Laborator de Angiografie şi Cateterism Cardiac, au anunţat reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa. Pacientul, în vârstă de 68 de ani, s-a prezentat la unitatea medicală cu durere toracică persistentă şi i-au fost implantate două stenturi de ultimă generaţie, el urmând să fie externat în următoarele 48 de ore.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au anunţat că în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa au fost realizate, marţi, primele coronarografii/angiografii coronariene, marcând deschiderea oficială a Laboratorului de Angiografie şi Cateterism Cardiac.
Una dintre procedurile efectuate a vizat un pacient în vârstă de 68 de ani, cu istoric de afecţiuni cardiace şi multiple stentări coronariene.
”Acesta s-a prezentat cu durere toracică persistentă, iar coronarografia a evidenţiat o leziune critică prin restenoza intrastent, la nivelul stenturilor implantate anterior (în urmă cu 8 luni).
A fost realizată cu succes repermeabilizarea vasului afectat, prin implantarea a două stenturi de ultimă generaţie. Evoluţia periprocedurală a fost favorabilă, pacientul urmând să fie externat în următoarele 48 de ore”, au precizat reprezentanţii CJ Constanţa.
Ei au adăugat că această coronarografie este „gold standardul” în evaluarea vaselor de sânge ale inimii, permiţând stabilirea rapidă şi precisă a tratamentului necesar pentru reluarea fluxului sangvin către muşchiul cardiac.
Preşedintele CJ Constanţa, Florin Mitroi, a declarat că fără spitale dotare şi fără medici bine pregătiţi, oamenii rămân vulnerabili.
”O promisiune împlinită pentru mii de oameni care, până acum, nu aveau acces la o investigaţie vitală pentru inimă: coronarografia. Pentru unii pare un termen medical complicat, dar pentru mulţi pacienţi înseamnă, pur şi simplu, şansa la viaţă. Am spus mereu că nu putem vorbi despre dezvoltare, despre viitor, fără să vorbim despre sănătate. Fără spitale dotate, fără medici bine pregătiţi şi fără acces rapid la diagnostic şi tratament, oamenii rămân vulnerabili. Un om bolnav, amânat sau plimbat dintr-un oraş în altul, este un om în pericol. Am investit şi vom continua să investim în sănătate, pentru că nu este vorba despre cifre, ci despre vieţile celor dragi nouă.” a declarat Florin Mitroi
Echipa medicală care a realizat intervenţiile a fost formată din Dr. Mustafa Adnan – medic primar cardiolog, cu competenţă naţională şi europeană în cardiologie intervenţională; Dr. Mihai Spălăţelu – medic specialist cardiolog şi Georgiana Pocea – asistentă medicală.