Premierul interimar thailandez Phumtham Wechayachai urmează să se întâlnească luni, în Malaysia, cu omologul său cambodgian Hun Manet, în vederea soluţionării unei crize care a degenerat în violenţe sângeroase la frontieră, anunţă duminică biroul premierului thailandez.
Aceste negocieri, prevăzute la Kuala Lumpur, vizează să ”restabilească pacea”, anunţă, într-un comunicat, un purtător de cuvânt, Jirayu Houngsub.
Malaysia deţine anul acesta preedinţia rotativă a Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), din care cele două regate fac parte.
Sâmbătă, preşedintele american Donald Trump a încercat o mediere între cele două ţări.
Potrivit loocatarului Casei Albe, Thailanda şi Cambdgia erau pregătite să se întâlnească şi să ajungă la un armistiţiu.
Însă, duminică dimineaţa, confrnătri armate s-au reluat, cele două capitale acuzându-se reciproc.
Thailanda şi Cambodgia sunt angajate de mai multe zile în cel mai sângeros episod al acestui conflict din ultimii 15 ani.
În aceste violenţe, 20 de persoane au fost ucise, inclusiv şapte militari, de partea thailandeză, iar cambodgia a anunţat 13 morţi, inclusiv cinci militari.
Peste 138.000 de thailandezi au evacuat zone de risc, ptorivit Bangkokului, iar peste 80.000 de cambodgieni au evacuat de cealaltă parte a frontierei, potrivit Phnom Penh-ului.
Cele două ţări contestă traserea frontierei lor comune, stabilită în timpul Indochinei franceze.
Înaintea confruntărirlor actuale, cel mai violent episod din acest diferend a constat în confruntări în zona Templului Preah Vihear, în perioada 2008-2011, soldate cu cel puţin 28 de morţi şi zeci de mii de deplasaţi.
Tribunalul ONU a dat câştig de cauză Cambodgiei în două rânduri, în 1962 şi 2013, în privinţa proprietăţii Tenplului Preah Vihear, clasat în Patrimoniul Mondial al UNESCO, şi asupra zonei din jur.