Premierul britanic, Keir Starmer, doreşte să stabilească o ‘relaţie mai pragmatică şi mai matură’ cu Uniunea Europeană

„Regatul Unit este incontestabil mai puternic atunci când lucrează în strânsă colaborare cu cei mai apropiaţi parteneri internaţionali. Acest lucru nu a fost niciodată atât de important, cu războiul, conflictele şi nesiguranţa care bat la uşa Europei”, a subliniat liderul laburist într-un comunicat.

„Nu putem face faţă acestor provocări decât acţionând împreună, motiv pentru care sunt hotărât să las deoparte anii Brexitului şi să stabilesc o relaţie mai pragmatică şi mai matură cu Uniunea Europeană„, a continuat el.

„O cooperare mai bună cu UE va aduce beneficiile pe care le merită poporul britanic: securizarea frontierelor noastre, asigurarea securităţii noastre şi stimularea creşterii economice”, a adăugat premierul laburist.

content-image

Instalat în Downing Street în iulie, după 14 ani de guvernare conservatoare, Keir Starmer merge miercuri la Bruxelles, unde urmează să se întâlnească cu şefii principalelor instituţii ale Uniunii Europene, printre care preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Liderul laburist a votat pentru menţinerea ţării sale în UE la referendumul din 2016 care a condus la Brexit, devenit realitate în 2020.

Deşi a exprimat în repetate rânduri dorinţa sa de a „restabili” relaţiile cu UE, el a subliniat, totuşi, că nu este vorba în niciun caz de anularea Brexit-ului, excluzând aderarea la piaţa unică, uniunea vamală sau restabilirea liberei circulaţii.

Keir Starmer doreşte să negocieze un nou pact de securitate cu UE, să coopereze mai mult în lupta împotriva imigraţiei ilegale şi să rezolve fricţiunile comerciale cu blocul comunitar.

Această dorinţă de a îmbunătăţi relaţiile este primită favorabil la Bruxelles, care aşteaptă, totuşi, să cunoască detalii despre ceea ce propune noul executiv britanic, reamintind, de asemenea, că nu se pune problema de „a redeschide” acordurile Brexit-ului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Armata israeliană loveşte ţinte Hezbollah în Beirut: explozie puternică în capitala libaneză

Cel puţin 23 de persoane ucise, într-un incendiu produs la un autobuz şcolar în Thailanda – VIDEO