El a ținut să menționeze că a citit „revoltat cum niște șefi din Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) își triplează cu mult tupeu și fără nicio apăsare indemnizațiile, în timp ce noi toți vorbim de reducerea cheltuielilor și de un buget cumpătat. Ei și-au propus triplarea și tot ei și-au aprobat-o!”
„Ce spun cetățenii, pe bună dreptate, în această situație?!”, se întreabă, de asemenea, Ciolacu, pe rețeaua de socializare.
Potrivit lui, „așa ceva este aberant și revoltător”, adăugând că „explicația că și alții au făcut în trecut” este „cu atât mai sfidătoare”.
Ciolacu a precizat, de asemenea, că nimeni nu i-ar ține ține pe aceștia cu „forța legați de scaunul acela călduț la stat. Sunt milioane de oameni care muncesc din greu în privat de dimineață până seara pe mult mai puțini bani”.
Premierul a dat asigurări că nu va aproba niciun buget în Guvern al niciunei companii sau regii „care mai vine cu astfel de aberații”, „așa cum nici la Romsilva nu voi aproba un buget în care să se mai regăsească bonusuri la pensionare de zeci de mii de euro”.
Prim-ministrul a adăugat că nu vrea să mai vadă prime sfidătoare de mii de euro nici la Nuclearelectrica sau ASF „fără nicio bază și niciun criteriu”.
El a mai spus că se vrea promovarea urgentă a unui act normativ care să limiteze indemnizațiile membrilor din Consiliile de Administrație din companiile de stat.
„Trebuie ca toți să înțeleagă că România nu mai este sat fără câini”, a încheiat Ciolacu, pe rețeaua de socializare.
Doi membri ai Consiliului de Administrație (CA) al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), Cătălin Urtoi și Marius Sorin Bota, au solicitat majorarea indemnizațiilor tuturor membrilor CA ai instituției, de la 8.591 lei la 27.000 lei brut. Solicitarea a fost aprobată în Comitetul de Remunerare, dar încă trebuie să primească aprobarea finală în cadrul Consiliului de Administrație și al Adunării Generale a Acționarilor. Aceste majorări sunt propuse într-un an de austeritate, când Guvernul a înghețat salariile bugetarilor și pensiile cetățenilor, notează economedia.ro.
Reprezentanții CNIR au confirmat că majorarea indemnizațiilor trebuie aprobată și în alte instanțe ale companiei pentru a fi aplicată efectiv. Deși Cătălin Urtoi a afirmat că indemnizațiile nu au fost încă majorate și că nu există alte avantaje pentru membrii CA, criticile au apărut datorită momentului ales pentru solicitare, într-o perioadă economică dificilă, când românii se confruntă cu restricții financiare severe.
Solicitarea majorării indemnizațiilor a fost influențată și de majorările similare din alte companii, cum ar fi CNAIR, care au fost implementate în decembrie. În cazul CNAIR, indemnizațiile membrilor CA au fost dublate, iar noua valoare a indemnizațiilor a fost de aproximativ 27.000 lei brut. Această tendință de creștere a remunerațiilor în instituțiile de stat, fără a invoca realizări deosebite sau indicatori de performanță, a fost un subiect de controverse publice, în special în contextul restricțiilor bugetare impuse de guvern.