Premierul din Thailanda a fost suspendat de Curtea Constituţională. Dificultăţile celui mai tânăr premier din istoria ţării arată o criză a familiei ce domină politica thailandeză de peste două decenii

#image_title

Curtea Constituţională din Thailanda a suspendat-o, marţi, din funcţia de prim-ministru pe moştenitoarea dinastiei ce polarizează Thailanda de peste 20 de ani, deschizând o nouă perioadă de incertitudini. Judecătorii au decis, cu o majoritate de şapte la doi, să o suspende pe şefa guvernului, acuzată de senatorii conservatori că a încălcat „standardele etice” menţionate în Constituţie în gestionarea tensiunilor de la frontiera cu Cambodgia, relatează AFP şi Reuters.

Prim-ministrul thailandez Paetongtarn Shinawatra a declarat că „acceptă” suspendarea sa de către Curtea Constituţională, până când judecătorii vor delibera asupra acuzaţiilor de încălcare a eticii aduse de senatorii conservatori.

„Accept decizia Curţii”, a declarat ea jurnaliştilor în faţa palatului guvernamental din Bangkok. „Doresc să reafirm că am avut întotdeauna intenţia de a acţiona în interesul ţării mele”, a spus premierul în vârstă de 38 de ani.

Curtea Constituţională a admis o petiţie din partea a 36 de senatori care o acuză pe Paetongtarn că nu este onestă şi că a încălcat standardele etice şi Constituţia, după ce în presă a ajuns o conversaţie telefonică sensibilă din punct de vedere politic pe care aceasta a avut-o cu fostul lider influent al Cambodgiei, Hun Sen.

Convorbirea divulgată cu veteranul politician cambodgian a declanşat indignare internă şi a lăsat coaliţia lui Paetongtarn cu o majoritate extrem de redusă, un partid-cheie abandonând alianţa guvernamentală şi probabil va solicita în curând un vot de neîncredere în parlament, în timp ce grupuri de protestatari cer demisia premierului.

În timpul convorbirii telefonice care a avut loc în 15 iunie şi care a fost menită să dezamorseze escaladarea tensiunilor la graniţa cu Cambodgia, Paetongtarn i-a vorbit foarte reverenţios lui Hun Sen şi l-a criticat pe un comandant al armatei thailandeze – o linie roşie într-o ţară în care armata are o influenţă semnificativă. Ea şi-a cerut ulterior scuze şi a spus că remarcile sale au fost doar o tactică de negociere.

În ciuda scuzelor sale, 36 de senatori au depus o plângere la Curtea Constituţională, considerând că premierul a încălcat „standardele etice” cerute de Constituţie pentru a-şi exercita funcţia.

În urma deciziei Curţii Constituţionale de a suspenda prim-ministrul, China şi-a exprimat speranţa că Thailanda îşi va menţine „stabilitatea”.

„Este vorba de afacerile interne ale Thailandei şi nu voi face niciun comentariu în acest sens. Dar, în calitate de vecini prieteni, sperăm că Thailanda îşi va menţine stabilitatea şi dezvoltarea”, a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei.

Viceprim-ministrul Suriya Juangroongruangkit va prelua interimatul până când instanţa se va pronunţa asupra cazului împotriva lui Paetongtarn, care are la dispoziţie 15 zile pentru a răspunde. „Activitatea guvernului nu se opreşte, nu există nicio problemă”, a declarat pentru Reuters ministrul turismului şi secretarul general al Partidului Pheu Thai, Sorawong Thienthong. „Suriya va deveni prim-ministru interimar”, a menţionat oficialul..

O FAMILIE ÎN CRIZĂ

Dificultăţile politice ale premierului Paetongtarn după doar 10 luni la putere subliniază declinul puterii Partidului Pheu Thai, forţa populistă a dinastiei miliardare Shinawatra, care a dominat alegerile în Thailanda din 2001, supravieţuind loviturilor de stat militare şi hotărârilor judecătoreşti care au răsturnat mai multe guverne şi prim-miniştri.

A fost un botez de foc pentru Paetongtarn, o novice în politică, propulsată la putere ca înlocuitoare a lui Srettha Thavisin, demis de Curtea Constituţională pentru încălcarea eticii prin numirea unui ministru care fusese închis. Ea a devenit cel mai tânăr premier din istoria ţării.

Guvernul Paetongtarn se luptă, de asemenea, să revigoreze o economie care şchioaptă, iar popularitatea sa a scăzut drastic, un sondaj de opinie realizat în perioada 19-25 iunie şi publicat la sfârşitul săptămânii trecute arătând că rata de aprobare a acesteia a scăzut la 9,2% de la 30,9% în martie.

Paetongtarn nu este singura care se confruntă cu probleme, tatăl ei influent, Thaksin Shinawatra, forţa motrice din spatele guvernului său, având de înfruntat şi el obstacole juridice în două instanţe diferite în această lună.

Potrivit avocatului său, magnatul controversat Thaksin a comparut marţi la prima sa audiere la Curtea Penală din Bangkok, fiind acuzat că a insultat puternica monarhie thailandeză, o infracţiune gravă pedepsită cu până la 15 ani de închisoare dacă este găsit vinovat. Thaksin neagă acuzaţiile şi şi-a declarat în repetate rânduri loialitatea faţă de Coroană. Cazul are la origine un interviu acordat de Thaksin în 2015, în timpul exilului său voluntar, din care s-a întors în 2023, după 15 ani petrecuţi în străinătate, pentru a ispăşi o pedeapsă cu închisoarea pentru conflicte de interese şi abuz de putere.

Thaksin, în vârstă de 75 de ani, a evitat închisoarea şi a petrecut şase luni în arest medical în spital, înainte de a fi eliberat condiţionat în februarie anul trecut.

Curtea Supremă va examina luna aceasta internarea sa în spital şi ar putea să-l trimită înapoi în închisoare.

Campionatul mondial al cluburilor: Inter Milano, echipa antrenată de Cristian Chivu, a fost eliminată

Distribuţie Energie Electrică Romania, din Grupul Electrica, a modernizat o staţie în judeţul Brăila, investiţie de peste 12 milioane lei