Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se declară îngrijorat, în marja summitului NATO din SUA, de revenirea Macedoniei de Nord la vechiul său nume

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se declară, la Washington, în marja unui summit NATO, îngrijorat de folosirea repetată a fostului nume al Macedoniei de Nord de către noua preşedintă a ţării, care revine astfel asupra unui acord încheiat de către Atena cu Skopje, relatează AFP.

Această ţară din Blacani a adăugat expresia ”de Nord” numelui său, în 2019, pentru a pune capăt unui lung diferend cu Grecia, în urma unui acord istoric care a permis aderarea Macedoniei de Nord la NATO în 2020 şi care i-a deschis uşa aderării la Uniunea Europeană (UE).

Atena îşi acuza vecinul de uzurparea moştenirii istorico-culturale a regiunii greceşti Macedonia, leagănul imperului lui Alexandru cel Mare.

În urma unei victorii a naţionaliştilor, în mai, noua preşedintă Gordana Siljanovska-Davkova şi-a numit ţara ”Macedonia” în mai multe rânduri şi nu ”Macedonia de Nord”, provocând reacţii aprige la Atena.

Kyriakos Mitsotakis a anunţat marţi, la sosirea la Washinfgton, unde participă la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, că are ”îngrijorări serioase” cu privire la această folosire prescurtată a numelui Macedoniei de Nord de căte noul Guvern.

”Este un subiect pe care intenţionez să-l evoc”, a declarat el la Consiliul Relaţiilor Internaţionale.

Problema numelui Macedoneii de Nord ”nu este negociabilă”, a subliniat premierul elen.

”Acest lucru nu este constructiv, el nu ajută Macedonia de Nord pe drumul ei către UE”, a ameninţat Kyriakos Mitsotakis.

INS: Exporturile României au scăzut cu 2,9%, în primele cinci luni, la 38,536 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 0,2%, la 50,824 miliarde euro / Deficitul balanţei comerciale a crescut faţă de perioada similară a anului trecut

ANM – Cod galben de căldură în toată ţara. Zece judeţe şi Capitala, sub cod portocaliu de caniculă – HARTA