Premierul Moldovei, Dorin Recean, nepot al deportaților din perioada stanilistă: Șase dintre cei doisprezece copii ai bunicului meu au ajuns în Siberia

#image_title

„Șase dintre cei doisprezece copii ai bunicului meu din partea tatălui au fost deportați în Siberia. Alți trei au fost nevoiți să se ascundă în România, ca să scape de aceeași soartă. Aceasta este istoria noastră – nu din cărți, ci din suferința reală a familiilor”, a relatat premierul.

Potrivit lui Dorin Recean, între 1940 și 1953, regimul sovietic a inițiat o politică de teroare organizată împotriva populației din Basarabia. „În doar 13 ani, aproximativ 80.000 de oameni au fost smulși din casele lor. Nu pentru că ar fi comis crime, ci pentru că existau”, a declarat prim-ministrul.

Scopul deportărilor a fost, potrivit acestuia, de a distruge elitele culturale, credința și identitatea națională: „A fost o operațiune bine organizată, planificată la nivel central, cu scopul de a elimina elitele culturale, de a înfricoșa populația și de a ne distruge identitatea națională, credința și demnitatea, casa maternă și libertatea”.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” va putea fi vizitată în fiecare zi, între orele 9:00 și 21:00, până pe 27 iulie. Organizatorii au anunțat și mai multe acțiuni de comemorare. Pe 6 iulie, la ora 20:30, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc o acțiune cu lumânări, susținută de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. De asemenea, pe 13, 20 și 25 iulie vor fi proiectate filme și spectacole dedicate acestui subiect.

„Este responsabilitatea generației noastre să o studieze, să transmită generațiilor următoare adevărul și să facă tot posibilul ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple”, a conchis Dorin Recean.

‘De aceea nu se poate lucra în caniculă!’ – Un neurochirurg celebru avertizează populația pe timp de caniculă

China impune restricţii împotriva UE într-un domeniu vital