Filmul „Spre Nord”, regizat de Mihai Mincan, este marele câştigător al Galei Premiilor Uniunii Cineaştilor, iar trofelul special al juriului a fost acordat lui Radu Jude pentru filmul „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”. Documentarul TVR „Fenomenul Piaţa Universităţii – am scăpat de comunism pe cont propriu”, de Răzvan Butaru, premiat la categoria film de televiziune.
Juriul, format din profesionişti în domeniu – Manuela Cernat, Miruna Berescu, Lia Bugnar, Vlad Păunescu şi Andrei Zincă, a avut misiunea de a selecta câştigătorii ediţiei din acest an a Galei.
Tudor Giurgiu a acceptat Premiul de Regie „Lucian Pintilie”, dar şi premiul anual pentru film oferit de Asociaţia Criticilor şi Filmologilor din cadrul UCIN (acordată ex aequo şi lui Radu Jude, pentru filmul „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”).
„Playback”, de Iulia Rugină, a fost ales cel mai bun film documentar la gala care a avut loc luni la Opera Naţională Bucureşti.
Producţia TVR „Fenomenul Piaţa Universităţii – Am scăpat de comunism pe cont propriu” a fost distinsă cu Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru film de televiziune.
Filmul, realizat de Răzvan Butaru împreună cu Roxana Elekes la aproape 35 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 care a zguduit România, este un document ce atrage atenţia asupra istoriei imediate a României.
„Cred că este primul film despre evenimentele din Piaţa Universităţii realizat după cel al lui Stere Gulea şi cred că, într-adevăr, ne aducem aminte cam greu de ceea ce a fost atunci. A fost cel mai important fenomen şi, de fapt, a fost o continuare a Revoluţiei. Generaţiile tinere cumva ar trebui să ştie ce a fost în urma lor, pentru că, dacă nu-ţi ştii istoria, n-ai cum să mergi mai departe, după părerea mea, sau mergi, dar mergi aşa, în necunoştinţă de cauză şi la întâmplare”, a spus Răzvan Butaru, realizator TVR.
În cadrul secţiunii „Film de televiziune”, au mai fost nominalizate două producţii TVR: „Ora Regelui”, regia Camelia Csiki şi „Lumea e bine făcută”, în regia lui Tudor Chirilă.
Lista câştigătorilor
Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor – „Spre Nord”, regia Mihai Mincan
Premiul Special al Juriului – „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii”, regia Radu Jude
Premiul pentru regie „Lucian Pintilie” – Tudor Giurgiu pentru filmul „Libertate”
Premiul pentru scenariu – Mihai Mincan pentru filmul „Spre Nord”
Premiul pentru cea mai bună imagine – Andrei Butică pentru filmul „Boss”
Premiul pentru costume – Corina Grămoşteanu pentru filmul „Visul”
Premiul pentru decor – Corina Grămoşteanu pentru filmul „Visul”
Premiul pentru interpretare feminină ex-aequo Ilinca Manolache pentru rolul Angela Răducanu din filmul „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” şi Cătălina Moga pentru rolul Vera din filmul „Tigru”
Premiul pentru interpretare feminină rol secundar – Emilia Dobrin pentru rolul din filmul „Educaţie sentimentală”
Premiul pentru interpretare masculină – Niko Becker pentru rolul Dumitru din filmul „Spre Nord”
Premiul pentru interpretare masculină rol secundar – Nicodim Ungureanu pentru rolul Gutuie din filmul „Visul”
Premiul pentru montaj – Dragoş Apetri pentru filmul „Spre Nord”
Premiul pentru coloana sonoră – Nicolas Becker, Cyril Holtz, Benjamin Laurent pentru filmul „Spre Nord”
Premiul pentru muzica originală „Adrian Enescu” – Alin Zăbrăuţeanu, Călin Torsan pentru filmul „Warboy”
Premiul pentru scurtmetraj de ficţiune – Alma Buhagiar pentru filmul „Educaţie sentimentală”
Premiul pentru film documentar – „Playback”, regia Iulia Rugină
Premiul pentru film de animaţie – Ion Octavian Frecea pentru filmul „Promisiunea”
Premiul pentru film de televiziune – „Fenomenul Piaţa Universităţii – Am scăpat de comunism pe cont propriu”, regia Răzvan Butaru
Premiul de debut Opera Prima „Alexandru Tatos” – Carla-Maria Teaha pentru filmul „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin?”
Premiul Speranţe cinematografice – Daniel Bâliş pentru rolul Nicu din filmul „Warboy”.