Premiul Nobel pentru Pace în 2024: Aleksei Navalnîi a devenit favoritul caselor de pariuri. Există peste 280 de candidați

286 de candidați au fost nominalizați pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2024, relatează Reuters. Printre aceștia se numără Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Papa Francisc și biologul britanic David Attenborough.

Experții intervievați de agenție consideră că printre favoriții din acest an s-ar număra și Agenția ONU pentru Refugiați din Palestina (UNRWA), Curtea Internațională de Justiție și secretarul general al organizației Antonio Guterres. În același timp, experții notează că acordarea premiului UNRWA va stârni controverse, mai ales pe fondul unor rapoarte conform cărora mai mulți angajați ai agenției au fost implicați în atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

La rândul lor, favoriții caselor de pariuri i-au preferat pe politicianul rus de opoziție Aleksei Navalnîi, care a murit într-o colonie din Rusia, și pepreședintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Reuters scrie că lui Navalnîi nu i se poate acorda premiul, deoarece premiul nu este acordat postum, iar Zelenski este puțin probabil să câștige, deoarece conduce o țară aflată în război.

Comitetul Norvegian Nobel poate decide, de asemenea, ca nimeni să nu primească premiul în acest an – acest lucru s-a întâmplat deja de 19 ori în istoria decernării premiului, cel mai recent caz este cel din anul 1972.

‘Poate că anul acesta Comisia Premiului Nobel pentru Pace nu ar trebui să acorde premiul și să se concentreze pe faptul că aceasta este o planetă aflată în război’, a declarat Dan Smith, șeful Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Câștigătorii Premiului Nobel 2024 vor fi anunțați între 7 octombrie și 14 octombrie. Comitetul Nobel norvegian va anunța câștigătorul premiului pentru pace pe 11 octombrie. În 2023, premiul a fost primit de activista iraniană pentru drepturile omului Narges Mohammadi.

Narges Mohammadi este cel mai important activist pentru apărarea drepturilor omului din Iran. A fost arestată de 13 ori și închisă în închisoare de cinci ori, dar ea nu încetează să lupte cu regimul nici din închisoare. În 2023, activista a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Alertă în California: Gripă aviară confirmată la două persoane după contactul cu vaci infectate

ONG: Sesizările false la 112 sau 119 pentru presupuse “rele tratamente aplicate minorului”, nouă modă între vecinii scandalagii / Organizaţia cere sancţionarea drastică a celor vinovaţi / Apelarea nejustificată poate costa viaţa unei persoane