Presa din Olanda face haz de necaz pe seama furtului tezaurului dacic de la Muzeul Drents, mai ales de faptul că statul român a făcut greșeli colosale care au dus la acest incident.
Statul român nu cunoaște nici valoarea reală a tezaurului dacic, având în vedere că brățările dacice nu au mai fost evaluate de 12 ani, iar coiful de mai bine de 14 ani, informează Cotidianul.
Muzeul de Istorie trebuia să facă aceste verificări la fiecare 10 ani pentru ca valoarea corectă să fie stabilită. În plus, există probleme legate de contractul de colaborare dintre Muzeul de Istorie și Muzeul Drents, iar avizul consiliului de asminitrație lipsește.
Mai mult, Muzeul Drents ar fi afirmat că nu există pază umană 24 de ore, iar Muzeul de Istorie din România nu ar fi cerut introducerea unei protecții suplimentare.
Astfel, presa olandeză spune că românii își recunosc vina în cazul furtului tezaurului național. Olandezii mai spun că obiectele valoroase nu au fost evaluate la timp și au fost neglijate.
Colecția de 673 de obiecte este asigurată pentru peste 30 de milioane de euro, adică este necesară o despăgubire de 30% din valoarea totală asigurată. Asta face ca statul român să fie perceput drept „complice” la furtul tezaurului.
Coiful de la Coțofenești a fost expus în marile expoziții din Paris, Oxford, Stockholm, Frankfurt, Rotterdam, Florența și Lisabona.
Brățările dacice au fost descoperite în Sarmizegetusa Regia, iar aurul era considerat sfânt și era destinat zeilor și spiritelor.