Președinta ÎCCJ intră tare peste avocați, procurori și judecători: Mai puțin egocentrism!

Tema din acest an a Zilei Europene a Avocaţilor, marcată joi şi în Sala paşilor pierduţi din Palatul de Justiţie, este „Independenţa avocatului şi autoreglementarea”.

„În conceptul de independenţă a Justiţiei există multiple faţete, iar ca judecător sunt prima care recunoaşte că independenţa judecătorului nu poate fi privită decât ca fiind interdependentă şi complementară cu independenţa avocatului. (…) Din perspectiva realizării interesului public, al asigurării supremaţiei legii, rolurile judecătorului, procurorului şi avocatului sunt la fel importante, sunt esenţiale pentru actul de justiţie în orice societate democratică. Tocmai în această complementaritate rezidă concluzia mea – profesiile noastre trebuie să manifeste mai puţin egocentrism şi să se orienteze mai mult una către cealaltă. Pe noi, judecătorii, ar trebui să ne preocupe independenţa avocaţilor la fel de mult pe cât ne preocupă propria independenţă, iar, dumneavoastră, avocaţilor, vă propun ca temă de reflecţie aceeaşi abordare. Va fi, astfel, mult mai uşor să le apărăm pe ambele şi să asigurăm împreună o justiţie echilibrată şi eficientă”, a afirmat Corina Corbu.

Ea a îndemnat la „o atitudine deferentă între aceste profesii”

„Când mă refer la independenţa avocatului, nu mă gândesc doar la autoritatea de autoreglementare, la un întreg sistem de garanţii care conturează rolul fundamental al apărătorului în toate categoriile de procese, dar mă gândesc, în egală măsură, şi la atitudinea şi deferenţa pe care fiecare dintre profesii o arată celeilalte. (…) Informal, exact acest tip de atitudine, ne-a ajutat în trecut să netezim asperităţile care au apărut prin interferenţa celor două profesii. (…) Vă invit ca, împreună, în interiorul fiecăreia dintre profesii, să diseminăm acest tip de atitudine până la baza piramidei, unde încă există uneori fricţiuni şi, poate, prea multă pasiune pusă în discuţii de cele mai multe ori mărunte”, a adăugat Corbu.

Box: Luciana Petrache s-a calificat în sferturi la Mondialele de tineret din Muntenegru

Noua variantă de mpox se transmite în principal de la om la om (studiu)