Vucic a vorbit într-o conferinţă de presă la Belgrad despre candidatura lui Djuro Macut, medic endocrinolog, profesor la Facultatea de Medicină din Belgrad, pentru a conduce guvernul după demisia, oficială din 19 martie, a premierului Milos Vucevic.
„Cred că profesorul Djuro Macut, cu calităţile sale profesionale şi personale, precum şi cu dăruirea şi expertiza sa, are toate capacitatea necesară pentru a ocupa funcţia de premier al Republicii Serbia”, a declarat preşedintele acestei ţări balcanice, văzând în Macut un „om al dialogului”.
Puţin cunoscut până în prezent de publicul larg, Djuro Macut a luat cuvântul la sfârşitul lunii ianuarie în cursul unei manifestaţii în favoarea următoarei mişcări politice a lui Vucic, acum în curs de realizare.
Termenul pentru formarea noului guvern sârb expiră pe 18 aprilie la miezul nopţii, dată la care trebuie să fie confirmat de Parlamentul sârb. În caz contrar, vor trebui organizate alegeri anticipate.
Opoziţia a boicotat consultările privind formarea executivului, argumentând că criza care zguduie în prezent Serbia ar putea fi rezolvată doar prin instalarea unui guvern de tranziţie cu un mandat de câteva luni în special pentru a organiza noi alegeri.
Vucic a reafirmat vineri că o astfel de soluţie este exclusă.
Serbia este zguduită din noiembrie de un val de manifestaţii împotriva corupţiei, după moartea a 16 persoane în urma prăbuşirii acoperişului din beton al gării Novi Sad (nord), recent renovată.
Această tragedie a stârnit indignare în întreaga ţară şi a dat naştere la manifestaţii uriaşe, multe persoane văzând în acest accident o reflexie a corupţiei care, în opinia lor, a cuprins viaţa cotidiană, instituţiile şi lucrările publice.
Manifestaţiile au pus guvernul sub presiune, determinând mai mulţi oficiali de rang înalt să demisioneze, până la premierul Milos Vucevic care a renunţat la mandat pe 28 ianuarie.