Preşedintele bulgar a inaugurat o expoziţie dedicată alfabetului glagolitic la Biblioteca Universităţii Jagiellone

„Bulgarii, în calitate de moştenitori direcţi ai activităţii sfinţilor fraţi Chiril şi Metodiu, proclamaţi de papa Ioan Paul al II-lea drept sfinţi patroni ai Europei, sunt obligaţi să păstreze şi să dezvolte acest patrimoniu. Apreciem foarte mult faptul că suntem împreună cu Polonia în această misiune nobilă”, a declarat joi preşedintele bulgar, citat de Secretariatul său de presă, potrivit Agerpres.

Subliniind legăturile istorice şi culturale profunde dintre Bulgaria şi Polonia, şeful statului bulgar şi-a exprimat recunoştinţa pentru contribuţia cercetătorilor polonezi la promovarea rolului Bulgariei în formarea culturii slave şi a patrimoniului cultural mondial.

Intitulată „Poveşti din epoca glagolitică”, expoziţia a fost pregătită de o echipă condusă de profesorul asociat Yavor Miltenov de la Institutul de limbă bulgară al Academiei Bulgare de Ştiinţe şi prezintă fapte mai puţin cunoscute despre cel mai vechi alfabet slav şi despre rolul Bulgariei în conservarea acestuia. Pentru prima dată, sunt expuse şi valoroase manuscrise originale în alfabetul glagolitic şi în cel chirilic, care se află în Biblioteca Universităţii Jagiellone.

La vernisajul expoziţiei din Biblioteca Universităţii Jagiellone au participat directorul acesteia, profesorul Remigiusz Sapa, şi rectorul acestei universităţi, profesorul Piotr Jedynak. Ceremonia de inaugurare a reunit la Biblioteca Universităţii Jagiellone studenţi înscrişi la studii bulgare, reprezentanţi ai comunităţii bulgare, cercetători de la Institutul de Filologie Slavă din cadrul acestei universităţi poloneze.

Şeful statului bulgar a subliniat că anul acesta se împlinesc 1.161 de ani de la crearea alfabetului glagolitic, care, împreună cu alfabetul chirilic, este profund înscris în dezvoltarea culturală şi spiritualitatea poporului şi statului bulgar şi a avut o contribuţie incontestabilă la dezvoltarea spaţiului cultural slav. „Avem datoria de a continua să dezvoltăm această bogăţie”, a spus preşedintele Radev, subliniind rolul studenţilor bulgari din Cracovia.

În cuvintele preşedintelui Radev, aprofundarea contactelor economice dintre Bulgaria şi Polonia va contribui, de asemenea, la creşterea interesului tinerilor din ambele ţări pentru cultura ţărilor lor.

„Această expoziţie oferă o oportunitate de a arăta cât de important este locul Bulgariei ca ţară în care au fost create monumente extrem de valoroase ale culturii şi scrisului”, a declarat, la rândul său, directorul Bibliotecii Universităţii Jagiellone, profesorul Sapa. Rectorul Jedynak a remarcat la deschiderea expoziţiei că studiile slave au o vechime de aproximativ 200 de ani la Universitatea Jagiellonă, în timp ce studiile bulgare au o vechime de aproximativ 100 de ani şi sunt predate ca domeniu separat şi ca specializare de 80 de ani.

Preşedintele Radev şi conducerea Universităţii Jagiellone şi a Bibliotecii acesteia au discutat despre schimburile ştiinţifice intense dintre Bulgaria şi Polonia, precum şi despre perspectivele de dezvoltare a parteneriatelor viitoare.

La începutul zilei, preşedintele Rumen Radev i-a acordat Consulului onorific al Bulgariei la Cracovia, Wieslaw Nowak, o insignă prezidenţială de onoare pentru sprijinul acordat în promovarea limbii şi culturii bulgare şi pentru contribuţia sa generală la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Printre iniţiativele sprijinite de consulul onorific se numără deschiderea unei filiale a Şcolii duminicale bulgare în Cracovia, numită după scriitoarea bulgară Dora Gabe. Sediul şcolii, furnizat în regim de gratuitate de Wiesław Nowak, este, de asemenea, principalul loc de întâlnire pentru diaspora bulgară din întreaga regiune. În calitate de consul onorific al Bulgariei, Wieslaw Nowak a implementat o serie de activităţi de promovare a limbii şi culturii bulgare în Polonia, precum şi de promovare a cooperării economice bilaterale între cele două ţări.

Preşedintele Radev a găzduit şi o întâlnire cu consulii onorifici ai Bulgariei în Polonia. Pe parcursul discuţiilor au fost abordate chestiuni care ţin de perspectivele activităţilor comune dintre Polonia şi Bulgaria.

Schimbările climatice au exacerbat ploile şi vânturile generate de uraganul Milton (raport)

Ce se ascunde în ciocolata Dubai: Ce mănânci, de fapt, și de ce este atât de specială