Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a vorbit, marţi, în deschiderea celui de-al X-lea Congres al Asociaţiei Curţilor Constituţionale Francofone, despre democraţia constituţională care este ”cheia de boltă a organizării statului de drept”. ”Loialitatea judecătorului faţă de Constituţie şi impenetrabilitatea sa la variabilitatea intereselor partizane şi circumstanţiale politico-electorale sunt componente inextricabile ale respectului şi afirmării constituţionalismului”, a transmis Enache. Acesta a adăugat că, respectarea Constituţiei ”asigură şi protejează evoluţia democratică a societăţii, nefiind o chestiune facultativă, tranzacţională sau adaptată intereselor de moment în termenii politicianismului”.
Curtea Constituţională a României organizează în perioada 6-8 mai 2025, împreună cu Asociaţia Curţilor Constituţionale Francofone – ACCF, cel de-al 10-lea Congres trienal al ACCF.
Evenimentul reuneşte, la Bucureşti, peste 100 de preşedinţi şi judecători ai curţilor constituţionale francofone şi experţi în drept constituţional, care vor analiza tema principală a congresului – ”Interpretarea şi revizuirea Constituţiei: Ce rol are judecătorul constituţional?”.
În deschiderea evenimentului, preşedintele CCR, Marioan Enache, a vorbit despre rolul şi istoria francofoniei şi a constituţionalismului.
”Orice societate din orice orânduire îşi constituie un sistem de drept şi o ordine juridică, culminând în contemporaneitatea noastră cu resurecţia şi exigenţele statului de drept şi ale constituţionalismului, condiţie sine qua non a oricărei comunităţi autentic democratice (…) Scopul francofoniei juridice îl reprezintă formarea conştiinţei şi educaţiei juridice pentru apărarea democraţiei şi a libertăţilor cetăţeneşti, astfel încât dreptul şi justiţia sunt aduse în forumul societăţii, mai aproape de interesele şi de sensibilităţile sociale ale oamenilor”, a transmis Marian Enache.
Potrivit acestuia, ”judecătorii, procurorii şi ceilalţi exponenţi ai profesiilor juridice care aparţin marii familii francofone contribuie, în mod instituţionalizat sau informal, prin activităţile, metodele şi competenţele lor specifice, la promovarea unei culturi juridice bazate pe principiile justiţiei în paradigma domniei dreptului şi a constituţionalismului”.
”Promovarea şi afirmarea, prin interpretarea Constituţiei, a conceptului şi a realităţii democraţiei constituţionale reprezintă un imperativ de prim ordin pentru judecătorii care exercită prerogative şi atribuţii constituţionale. Democraţia constituţională este cheia de boltă a organizării statului de drept, un concept-fundament şi ordonator al funcţionării statului şi a societăţii civile”, a mai transmis Enache.
Potrivit acestuia, ”instituirea şi consolidarea controlului de constituţionalitate şi a constituţionalizării sistemelor de drept constituie garanţia directă a însăşi democraţiei constituţionale”.
”Loialitatea judecătorului faţă de Constituţie şi impenetrabilitatea sa la variabilitatea intereselor partizane şi circumstanţiale politico-electorale sunt componente inextricabile ale respectului şi afirmării constituţionalismului. În societăţile noastre emergente, starea de constituţionalitate reprezintă un barometru al măsurării nivelului statului de drept şi a democraţiei. Aşadar, constituţionalismul asigură şi protejează evoluţia democratică a societăţii, nefiind o chestiune facultativă, tranzacţională sau adaptată intereselor de moment în termenii politicianismului”, afirmă Marian Enache.
Potrivit preşedintelui CCR, soluţiile jurisprudenţiale din activitatea instanţelor constituţionale ”au ca scop garantarea supremaţiei Constituţiei, legitimată de puterea constituantă originară sau derivată în considerarea valorilor şi principiilor fundamentale pe care popoarele civilizate, în mod incontestabil, le preţuiesc”.
”Observăm că, în epoca pe care o traversăm, ordinea constituţională a societăţii moderne este afectată de fenomenele relativizării şi deconstructivismului criticist-nihilist, care tind să îi conteste legitimitatea democratică şi să o înlocuiască cu noi reciclări ideologice sterile, derapaje şi „mode” ale unei subculturi juridice. Se promovează, astfel, noi limbaje artificiale de tip propagandistic menite să erodeze încrederea în valorile noastre juridice consacrate prin experienţa istorică, ceea ce ne plasează în sfera distopiilor”, a mai transmis preşedintele CCR.
Marian Enache afirmă, de asemenea, că ”francofonia juridică se opune, fără echivoc, tuturor ismelor, manifestărilor şi metodelor manipulării, dezinformării, uneori chiar în cadrul organizat al informării, discursului urii şi discriminărilor, violenţei, populismului, extremismului şi demagogiei, încălcării drepturilor şi libertăţilor, toate forme pe cât de pasionante şi seducătoare, pe atât de denaturate şi deformante ale finalităţilor dreptului şi civilizaţiei democratice”.
În cadrul Adunării Generale a ACCF din data de 7 mai 2025, Curtea Constituţională a României, pentru prima dată în istoria sa instituţională, va prelua preşedinţia ACCF, de la Consiliul Constituţional al Senegalului, pentru un mandat de 3 ani (2025-2028).