Preşedintele Colegiului Medicilor: A nu comunica bine cu pacientul, înseamnă că nu ai reuşit să îndeplineşti un act medical de calitate / Medicii buni niciodată nu sunt reclamaţi, pentru că nu există motive, ei ştiu să comunice

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, afirmă că un act medical poate fi considerat „de calitate” atunci când el include comunicarea dintre medic şi pacient. „Vedem tot felul de exemple negative, dar să ştiţi că marea majoritate a medicilor, medicii buni nu sunt niciodată reclamaţi, pentru că nu există motive, ei ştiu să comunice”, spune Coriu.

„În relaţia medic-pacient comunicarea este esenţială. A-ţi îndeplini actul medical aşa cum trebuie, trebuie să ştii să comunici. A nu comunica bine cu pacientul, înseamnă că tu, de fapt, nu ai reuşit să îndeplineşti un act medical de calitate. Vedem tot felul de exemple negative, dar să ştiţi că marea majoritate a medicilor, medicii buni niciodată nu sunt reclamaţi, pentru că nu există motive, ei ştiu să comunice. Sigur, noi trebuie să extindem aceste abilităţi avem colegi care, poate, natural, nu au această abilitate de a comunica. Ne dorim foarte mult să punem accent pe pregătirea în universitate, dar foarte mult post-universitară, pentru că, vedeţi, contează specialitatea în care eşti. Comunicarea medic-pacient este diferită în oncologe faţă de medicină internă, este diferită în hematologie faţă de geriatrie, trebuie să recunoaştem acest lucru şi să facem mult mai mult. Aici, foarte importante sunt societăţile profesionale”, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor din România, joi seară, la Medika Tv.

Acesta susţine că, deşi totdeauna timpul este limitat, medicii trebuie să comunice pacienţilor ceea ce aceştia au „nevoie să cunoască”.

Medicul precizează că, în special în bolile cu prognostic sever, pacienţii întâi aud, şi apoi înţeleg ceea ce li se spune, iar în astfel de situaţii medicul trebuie să dea dovadă de empatie şi să manifeste răbdare.

„Stă în faţa ta o jumătate de oră, un sfert de oră, îi dai tot timpul necesar. Poate nu te-a înţeles, cu certitudine nu te-a înţeles, pentru că el a rămas blocat  de veste. Apoi tu trebuie să-i repeţi. Nu avem ce să facem, nu este uşor din partea noastră, dar trebuie să o facem şi apoi trebuie să comunicăm şi despre prognostic, şi despre terapie”, explică preşedintele Colegiului Medicilor.

 

 

 

 

                                                          

 

Mircea Geoană: Hodorkovski a şters acel tweet de pe contul său / Probabil că până şi el şi-a dat seama că este o operaţiune extrem de complicată / Cineva are tupeul să sugereze că eu aş fi agentul ruşilor! / Geoană acuză ”minciuni sfruntate”

Șapte candidați la alegerile prezidențiale, validați de BEC. Reprezentantul PSD nu a votat pentru validarea lui Ciucă