Preşedintele comisiei naţionale de organizare a rezidenţiatului: Examenul se derulează fără incidente

Examenul pentru intrarea în rezidenţiat se derulează fără incidente, a declarat preşedintele comisiei naţionale de organizare a acestuia, Adriana Pistol.

„Până la acest moment, din informaţiile pe care le am de la toate universităţile unde în acest moment se desfăşoară acest examen, totul decurge corect, nu au existat niciun fel de probleme deosebite, toată lumea a început rezidenţiatul la ora conformă. Aceste lucruri le urmărim (…) pe parcursul întregului examen, timp de patru ore şi după aceea, sigur, urmărim modalitatea în care se face corectura grilelor. Deci, până în acest moment, totul decurge corespunzător. În situaţia în care vor apărea incidente, noi le centralizăm, indiferent că vorbim de sediul de aici, de unde ne aflăm (Romexpo – n.r.) sau de alte sedii. Toată lumea este instruită să evite orice tentativă de fraudare a examenului”, a spus Adriana Pistol duminică, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, preşedinte al comitetului local de organizare a rezidenţiatului în Centrul Universitar Bucureşti, este de părere că tinerii medici trebuie învăţaţi că medicina înseamnă, dincolo de profesionalism, devotament, responsabilitate şi empatie.

Ea a adăugat că în Centrul Universitar Bucureşti au ales să se prezinte la concursul de rezidenţiat 3.993 dintre cei 10.575 de candidaţi.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a anunţat că va fi creat un cadru metodologic modern de pregătire a medicilor rezidenţi, printr-un proiect ce va beneficia de un buget 47 de milioane de euro, a cărui depunere spre finanţare se va finaliza în ianuarie 2025.

„E un apel la PNRR, dezvoltarea de programe, module specifice (…) de la nivelul universităţilor de medicină, un parteneriat între cele şase universităţi (…) Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara, Craiova şi Iaşi (…), se vor actualiza curriculele pentru toate specialităţile, implementându-se metode moderne de predare şi evaluare şi dezvoltarea competenţei personalului implicat în formarea medicilor rezidenţi în conformitate cu standardele Uniunii Europene. (…) este esenţial ca programele de formare să reflecte ultimele standarde internaţionale, să actualizăm curriculele pentru a compatibiliza pregătirea rezidenţilor cu ţările vestice, să găsim metode inovative, precum simularea clinică (…), iar evaluarea să fie pe competenţe, nu doar pe acumularea de cunoştinţe”, a punctat Viorel Jinga.

El a menţionat că obiectivele proiectului sunt crearea şi implementarea unui cadru metodologic modern de a pregăti medicii rezidenţi, actualizând metodele de predare şi stabilirea unor criterii riguroase de evaluare pentru spitalele neuniversitare care doresc să devină centre de formare eligibile.

Potrivit lui Viorel Jinga, din cele 47 de milioane de euro, 98% reprezintă fonduri nerambursabile prin contribuţia Uniunii Europene şi 2% cofinanţare din partea universităţilor, iar proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani.

„Am semnat cu Ministerul Sănătăţii un proiect de zece milioane de euro pentru crearea unui centru de pregătire a personalului medical în care vor intra şi rezidenţii şi care va fi construit la Hala Laminor”, a informat Viorel Jinga.

El a precizat că, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), din 2012 până în 2021, 22.000 de medici români au plecat să practice meseria în statele OCDE. „Dacă în 2012 erau 1.532, în 2021 – 461, deci, este o scădere dramatică a emigrării medicilor”, a semnalat Viorel Jinga.

El a punctat că numărul de medici din ţară la 100.000 de locuitori a crescut de la 282 în 2015 la 374 în 2022 şi a amintit că salariile lor au fost majorate. AGERPRES/(A – autor: Iulia Carciog, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Sursa: www.agerpres.ro

UPDATE – MotoGP: Jorge Martin este noul campion mondial / Succesul spaniolului în cifre

VIDEO Xi Jinping, avertisment pentru SUA: ‘Acestea sunt cele patru linii roşii ale Chinei care nu trebuie puse la îndoială’