Parchetul sud-coreean îl acuză sâmbătă pe preşedintele destituit Yoon Suk Yeol de faptul că a autorizat armata să deschidă focul pentru a intra în Parlament în timpul impunerii eşuate a legii marţiale a acestuia, care se află la originea unei grave crize politice, relatează AFP.
La aproape o lună după această lovitură în forţă, a patra economie din Asia se află într-un haos politic care s-a agravat prin revocarea din funcţie vineri, de către deputaţi, a şefului interimar al statului instalat de mai puţin de două săptămâni.
În timp ce noi manifestaţii în favoarea şi împotriva lui Yoon aveau loc sâmbătă, parchetul a difuzat raportul inculpării fostului ministru al Apărării Kim Yong-hyun, considerat drept persoana care l-a împins pe preşedinte să decreteze legea marţială.
Legea marţială a fost decretată la 3 decembrie, spre surprinderea generală, în timp ce preşedintele trimitea armata la Parlament.
”Nu aţi intrat încă? Ce faceţi? Spargeţi uşa şi scoateţi-i, chiar dacă înseamnă să trageţi”, a declarat el la 3 decembrie, într-o convorbire la telefon cu comandantul militar al Seulului, Lee Jin-woo, care se afla în apropierea Parlamentului, potrivit parchetului.
După proclamarea legii marţiale, militari greu înarmaţi au luat cu asalt Parlamentul, escaladând bariere, spărgând geamuri, iar unii aterizând cu elicopterul.
”CU UN TOPOR”
Potrivit acestui raport – de zece pagini -, preşedintele i-a ordonat şefului contraspionajului militar, generalul Kwak Jong-keun, ”să intre rapid înăuntrul” Parlamentului.
”Scoateţi-i afară pe oamenii din interiorul Adunării, distrugeţi uşile cu un topor dacvă este nevoie”, a declarat el, potrivit parchetului, care adaugă că preşedintele ar fi discutat despre legea marţială încă din martie cu comandanţi militari de rang înalt.
În timp ce deputaţi respingeau legea marţială, în zorii lui 4 decembrie, preşedintele Yoon îi spunea lui Lee că o va declara ”o a doua oară şi o a treia oară”.
Avocatul preşedintelui, Yoon Kab-keun, a declarat AFP că aceste informaţii de la parchet sunt părtinitoare şi nu corespund ”nici faptelor obiective şi nici bunului simţ”.
Într-un discurs, în decembrie, Yoon declara că nu avea în vedere o a doua încercare de proclamare a legii marţiale şi şi-a cerut scuze pentru ”angoasa şi neplăcerea” cauzate.
Demis din funcţie, el este vizat de o anchetă cu privire la ”rebeliune”, o infracţiune pasibilă de pedeapsa cu moartea, şi rămâne în mod oficial preşedinte, în aşteptarea unei hotărâri a Curţii Constituţionale, care are la dispoziţie şase luni să confirme sau să infirme decizia deputaţilor.
În opoziţie, deputatul Partidului Democrat (PD), Kang Sun-woo apreciază că raportul parchetul a ”scos la iveală adevărul teribil şi de netăgăduit despre Yoon Suk Yeol, conducătorul trădării” şi cere arestarea ”imediată” a acestuia.
Biroul de anchetă a corupţiei, care centralizează investigaţiile, l-a convocat deja în două rânduri pe preşedintele destituit pentru a-l interoga, însă Yoon nu s-a prezentat la nicio convocare.
Anchetatorii i-au trimis joi o a treia convocare la o audiere duminică dimineaţa.
Pe plan politic, Coreea se află la al treilea lider în ami puţin de o lună.
Preşedintele interimar în funcţie de la jumătatea lui decembrie, premierul Han Duck-soo, a fost destuit la rândul său vineri, acuzat de deputaţi de obstrucţionarea anchetei cu privirea la lovitura în forţă a predecesorului său.
Noul şef interimar al statului, ministrul Finanţelor Choi Sang-mok, a promis ”să pună capăt crizei guvernamentale”.
MONEDA NAŢIONALĂ, DEPRECIATĂ LA CEL MAI MIC NIVEL DIN ULTIMII 16 ANI
Însă această situaţie fără precedent în ţară a aruncat-o într-o incertitudine care i-a depreciat vineri moneda la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani.
Zeci de mii de persoane din ambele tabere s-au adunat sâmbătă la Seul, iar manifestanţii împotriva lui Yoon purtau pancarte prin care cereau arestarea preşedintelui destituit.
Între susţinătorii lui Yoon, Danny Ko, în vârstă de 31 de ani, apără legea marţială împotriva unei opoziţii pe care o cataloghează drept ”insurecţională”.
”Acum, Partidul Democrat îl va destitui pe (ministrul Finanţelor şi noul preşedinte interimar) Choi Sang-mok, ca pe Han, iar ţara se va cufunda în nebunie”, a declarat el AFP.