Mulți tineri români ‚scotocesc’ din nou platforma video de socializare TikTok ca să afle cum să voteze duminică, cu ocazia reluării alegerilor prezidențiale anulate din cauza unui presupus amestec al rușilor prin niște conturi suspecte de pe TikTok, scrie Reuters, preluat de Rador Radio România.
Cu cei aproximativ 9 milioane de utilizatori ai săi de pe TikTok, această țară cu 19 milioane de locuitori s-a confruntat, anul trecut, cu o creștere a numărului de asemenea conturi – un fenomen care, în cele din urmă, a dus la anularea alegerilor din 24 noiembrie. Moscova a respins acuzațiile de manipulare.
În primul tur al alegerilor anulate din 24 noiembrie, candidatul de extremă-dreaptă, Călin Georgescu, care, potrivit sondajelor organizate înaintea scrutinului, înregistrase un procent format dintr-o singură cifră, a ajuns pe primul loc, grație unei adevărate explozii de mesaje de pe TikTok în favoarea sa.
Acum, George Simion, liderul partidului radical de dreapta Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), se află în fruntea listei de candidați, cu 1,3 milioane de susținători pe TikTok. Cu mult în urma sa, cu aproximativ 233.600 de susținători, se află Victor Ponta, un fost premier de stânga a cărui politică a devenit una ultranaționalistă. Ceilalți candidați de centru au și mai puțini adepți.
Filmele de pe TikTok ale lui Simion, în vârstă de 38 de ani, combină retorica naționalistă cu un mesaj incandescent, la care se adaugă discursuri rosite direct spre camera de filmat, imagini de la diverse mitinguri politice și viceoclipuri și imagini de culise care să dea sezația unor relații personale (cu susținătorii).
„Vremea renașterii a sosit”, le-a declarat el susținătorilor într-un videomesaj postat marți. „O națiune își va regăsi drumul… Avem în noi forța de a renaște și de a merge înainte, mai uniți și mai puternici”.
Remus Ștefureac, director executiv la centrul de cercetări INSCOP, afirmă că, acum, toți candidații la președinție apreciază rolul extrem de important jucat de mediile de socializare în campanie.
„Dacă analizăm campania noastră electorală… putem spune că fiecare dintre candidații cei mai importanți au încercat să-și lanseze acțiuni masive online și în mediile de socializare, astfel încât ei au investit o bună parte din resursele lor în acest tip de campanie”, afirmă el.
Publicul tânăr
Publicul românesc de pe TikTok este format în mare parte din tineri. 64,6% au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, iar 33,7% au vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, potrivit celor de la Start.io, o platformă publicitară de telefonie mobilă care analizează datele utilizatorilor în funcție de numărul accesărilor.
Tineri intervievați de Reuters în centrul Bucureștiului, în această săptămână, au afirmat că își culeg informațiile din diverse surse online, printre acestea numărându-se și TikTok
Andrei, un inginer care a refuzat să-și spună numele întreg, a declarat că are încredere doar într-o anumită măsură în ceea ce vede pe TikTok, deși portalurile cu știri de presă par mai credibile. El a spus că aproximativ o treime din oamenii pe care îi cunoaște își bazează deciziile politice pe materialele apărute pe TikTok.
Andreea, o studentă care nu a dorit nici ea să-și spună numele întreg, a declarat că este influențată în mare parte de videoclipurile de pe TikTok. Ea a urmărit pe TikTok numeroase videoclipuri, iar asta a ajutat-o să se simtă mai aproape de viața candidaților.
TikTok susține că a format o echipă care să asigure o moderare eficientă a conținuturilor și a lansat o campanie de alfabetizare mediatică pentru a-i ajuta pe utilizatori să depisteze dezinformarea. În ianuarie, compania a declarat că, în a doua jumătate a lunii decembrie, a blocat aparția în România a peste 116000 de conturi.
Într-un recent raport, compania a mai spus că, în a doua jumătate a anului 2024, au fost eliminate peste 27000 de conturi care funcționau prin falși difuzori și care promovau partidul AUR și pe Georgescu.
Guvernul României a ordonat ca materialele de campanie din mediile de socializare să fie clar notate ca atare, iar presa locală a transmis că Biroul Electoral Central a ordonat eliminarea a peste 500 de postări neverificate sau falsificate.
Înaintea alegerilor anulate, Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotruva portalului TikTok, din cauza presupusei incapacități a acestuia de a reduce amestecul în procesul de votare.
Ștefureac afirmă că experiența României din 2024 ar trebui să servească drept lecție pentru viitorul democrației în lume – și anume, „că nu trebuie să considerăm democrațiile drept garantate și că trebuie să găsim niște căi pentru a controla mai bine administrarea comunicațiilor cu caracter politic și electoral prin mediile de socializare”.