Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier dizolvă Parlamentul şi convoacă oficial alegeri legislative anticipate la 23 februarie. El denunţă o influenţă externă pe X şi evocă anularea alegerilor în România

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier anunţă vineri dizolvarea Parlamentului şi stabileşte în mod oficial alegerile legislative anticipate la 23 februarie, o decizie aşteptată după implozia coaliţiei guvernamentale a cancelarului Olaf Scholz şi moţiunea de cenzură împotriva sa, relatează AFP.

”Stabilitatea politică a Germaniei este, pe bună dreptate, un mare atu”, declară şeful statului german într-o alocuţiune.

Potrivit unor sondaje, opoziţia conservatoare este favorită în acest scrutin, urmată de extrema dreapră (AfD) şi social-democraţii (SPD) lui Scholz.

Această campanie – cu şapte luni înainte de termen – intervine într-o criză gravă cu care se confruntă prima economie europeană, odinioară un model de stabilitate politică, în contextul în care partenerul său privilegiat în Uniunea Euroipeană (UE), Franţa, este şi el slăbit de lipsa unei majorităţi parlamentare.

”Mai ales în momente dificile ca cel de acum, stabilitatea nevcesită un Guvern eficient şi majorităţi fiabile în Parlament”, declară Steinmeier, un preşedinte esenţial onorific, dar garantul instituţiilor germane.

El şi-a exprimat speranţa ca această campanie care începe să conducă la ”cele mai bune soluţii la provocările vremurilor nostre”, în fruntea cărora se află ”situaţia economică incertă în care întreprinderi se află în dificultate şi locuri de muncă sunt în pericol”.

Între alte îngrijorări majore ale Germaniei, în opinia sa, se află ”războaiele din Orientul Mijlociu şi din Ucraina”, dar şi ”probleme de controlul imigraţiei, integrare şi modificări climatice, ale căror consecinţe ne afectează tot mai mult”.

”Sper de asemenea ca această campanie electorală să se desfăşoare cu mijloace corecte şi transparente”, declară şeful statului german.

”Influenţa externă constituie un pericol la adresa democraţiei, fie că este secretă, aşa cum s-a dovedit recent în alegerile din România, fie că este deschisă şi nedisimulată, aşa cum este cazul acum, în mod extrem de intens, pe platforma X”, a adăugat el.

Comisia Europeană (CE) a anunţat deschiderea unei anchete împotriva reţelei de socializare TikTok, suspectată de faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţiile şi a deschis uşa unor posibile manipulări ruseşti în alegerile prezidenţiale anulate din România.

În campania dinaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, mai mulţi cercetători şi studii au subliniat o difuzare largă a unor informaţii false – prin intermediul unor boţi – pe X.

”Ura şi violenţa nu trebuie să aibă un loc în această campanie electorală”, cere Steinmeier.

Claudiu Năsui: Creşterea taxelor este deja plănuită, chiar dacă aţi tot auzit promisiuni că nu vor creşte taxele. Termeni de tipul “reformă fiscală”, “consolidare bugetară”, “reaşezarea climatului concurenţial” înseamnă, de fapt, creşterea taxelor

UPDATE Coaliția se reunește pentru ‘Ordonanța-trenuleț’ / Deputat: ‘Vizăm în primul rând înghețarea indemnizațiilor demnitarilor’