Președintele polon a subliniat că numai Statele Unite – și, în special, omologul său american Donald Trump – au puterea de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina. Andrzej Duda a avertizat că un viitor acord de pace va necesita compromisuri dureroase din partea ambelor părți, inclusiv concesii din partea Ucrainei. De asemena, el a făcut apel la o cooperare transatlantică reînnoită pentru a asigura stabilitatea pe termen lung în regiune.
„Astăzi, concluzia mea este absolut neechivocă, nu există nimeni în afara Statelor Unite care să îl poată opri pe (președintele rus) Vladimir Putin. De aceea cred că președintele Donald Trump, cu determinarea sa, poate pune capăt acestui război. Doar această presiune americană poate într-adevăr să pună capăt acestui război și să ajute la forjarea unei păci care nu va fi confortabilă pentru niciuna dintre părți. Dar poate că aceasta este ceea ce o va face să dureze”, a declarat Andrzej Duda.
Liderul polonez a vorbit despre războiul actual al Moscovei în Ucraina, afirmând că o pace durabilă trebuie construită pe concesii reciproce. Recunoscând prețul războiului pentru ambele țări, Andrzej Duda a sugerat că Ucraina va trebui probabil să facă compromisuri.
„Trebuie să fie un compromis. Adică, de facto, această pace ar trebui, după părerea mea personală, să se rezume la faptul că niciuna dintre părți nu va putea spune că a câștigat acest război, deoarece fiecare parte, într-un fel, va trebui să se retragă. Ucraina va trebui să se retragă într-un anumit sens, pentru că asta este ceea ce se va întâmpla probabil. În ce măsură? Este dificil pentru mine să răspund în acest stadiu. Războiul epuizează Rusia, Vladimir Putin joacă un joc riscant, iar acest război exploatează Ucraina într-un mod teribil. Aceste țări vor să pună capăt războiului şi fiecare dintre ele vrea să câștige acest război – este firesc”, a declarat preşedintele Duda.
Comentariile lui Andrzej Duda survin pe fondul unei noi dezbateri privind rolul Statelor Unite în eventualele eforturi de pace. Ultima propunere a SUA sub Donald Trump ar fi implicat recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia. Președintele american l-a criticat, de asemenea, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a acuzat de prelungirea conflictului după respingerea acelei propuneri.
Marți, preşedintele Zelenski și-a reafirmat poziția potrivit căreia Ucraina nu va ceda niciun teritoriu. „Nu este nimic de discutat, acesta este pământul nostru, pământul poporului ucrainean”, a declarat Volodimir Zelenski.
Preşedintele Duda a vorbit și despre politica externă și stilul de negociere ale lui Donald Trump. „Mă așteptam ca Donald Trump să acționeze într-un astfel de mod, o politică foarte dură de egalizare a ceea ce el consideră disparități în relațiile comerciale și de protejare a intereselor Americii. Pentru mine a fost de înțeles în măsura în care el este președintele Statelor Unite și, prin urmare, aceste interese trebuie să fie prima sa considerație. Obișnuia să dețină cazinouri, deci acesta este un om care este învățat un joc de afaceri specific și are propriile sale metode de afaceri dure care au fost dezvoltate timp de decenii. El le transferă în politică și joacă foarte dur. Acesta este modul în care privesc eu lucrurile – este doar un anumit joc de afaceri pe care președintele Donald Trump l-a adus în politică chiar acum și îl joacă dur în al doilea său mandat. Trebuie să negociezi dur cu el”, a declarat Andrzej Duda pentru Euronews.
Discuții între oficiali americani, ucraineni și europeni erau programate să aibă loc miercuri la Londra, axate pe o foaie de parcurs pentru a pune capăt invaziei la scară largă a Rusiei. Cu toate acestea, reuniunea a fost retrogradată după ce secretarul de stat american Marco Rubio și-a anulat participarea.
În schimb, Washingtonul a fost reprezentat de trimisul său în Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg. Ucraina a fost reprezentată de șeful Statului Major Prezidențial, Andri Yermak, ministrul de externe Andrii Sibiha și ministrul apărării, Rustem Umerov. Aceștia s-au întâlnit cu consilierii europeni pentru securitate națională și cu oficiali americani.
Viceprim-ministrul Ucrainei, Iulia Sviridenko, a reiterat poziția Kievului într-o postare pe rețelele de socializare: „În timpul întâlnirii de astăzi a delegației ucrainene cu partenerii de la Londra, ne reafirmăm poziția noastră de principiu: Ucraina este pregătită să negocieze, dar nu să capituleze. Nu va exista niciun acord care să ofere Rusiei o bază mai puternică pentru a se regrupa și a reveni cu mai multă violență”.
Între timp, Vladimir Putin și-a exprimat pentru prima dată în ultimii ani deschiderea pentru discuții bilaterale directe cu Ucraina. Declarația sa a fost interpretată de unii ca o potențială schimbare diplomatică, sub presiunea internațională crescândă.
Andrzej Duda a subliniat, de asemenea, importanța clauzei de apărare colectivă a NATO, reafirmând angajamentul Poloniei față de alianţă. „Presupun că, în cazul unui atac asupra oricărei țări NATO, se va aplica Articolul 5 și toată lumea se va ridica colectiv pentru sprijin și apărare”, a spus el şi a subliniat importanța prezenței militare americane în Polonia, numind cooperarea „strânsă și permanentă”.
„Trupele americane au rămas în Polonia, avem o prezență americană prin rotație. Există aproximativ 10.000 de soldați pe teritoriul nostru. Această cooperare este strânsă și permanentă. Îl voi încuraja pe președintele Trump să aibă mai multe unități americane aici”, a declarat Andrzej Duda.
Preşedintele polon a subliniat, de asemenea, importanța strategică a Inițiativei celor Trei Mări – o alianță regională lansată de Polonia și Croația în 2015 pentru a consolida cooperarea între țările din Europa de Est, în special în ceea ce privește securitatea energetică.
„Interesele Statelor Unite sunt strategice și Statele Unite obțin beneficii tangibile din relațiile cu Europa, aceasta este baza acestui sistem de echilibru care a fost în curs de desfășurare de la al Doilea Război Mondial. Inițiativa celor Trei Mări este o oportunitate pentru țări de a consolida relațiile și cooperarea în domeniul securității reciproce, în primul rând în domeniul gazelor”, a spus Andrzej Duda şi a adăugat că investițiile realizate prin această inițiativă s-au dovedit esențiale atunci când Rusia a invadat Ucraina.