Preşedintele Serbiei l-a sunat pe Putin: ‘I-am mulţumit în mod special pentru că a dat asigurări că Rusia va furniza cantităţi suficiente de gaz’

„I-am mulţumit în mod special preşedintelui Putin pentru că a dat asigurări că Rusia va furniza cantităţi suficiente de gaz Serbiei în această iarnă”, a informat Vucic într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Vucic a adăugat că Serbia, deşi ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, nu îşi va schimba poziţia de a nu impune sancţiuni Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei de către Moscova.

Serbia a semnat cu Rusia un acord său de aprovizionare cu gaz rusesc la preţ redus, iar Moscova deţine o parte majoritară în compania naţională sârbă de petrol şi gaz.

Între două luntri

Conversaţia survine în timp ce Rusia aşteaptă un răspuns oficial la invitaţia lui Putin din septembrie către Vucic de a participa la summitul BRICS de la Kazan din 22-24 octombrie.

„Dacă spun că merg la Kazan, acest lucru va marca sfârşitul drumului european al Serbiei. Dacă spun altceva, ei vor pretinde că i-am trădat pe ruşi”, a declarat Vucic la începutul acestei săptămâni, adăugând că îşi va anunţa decizia finală cu privire la călătorie până luni.

Cooperare în materie de securitate

Guvernul Serbiei a anunţat joi că a fost convenită cu Rusia „promovarea şi consolidarea cooperării între structurile de securitate” din cele două ţări, informează EFE. În acest scop, vicepremierul şi fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, Aleksandar Vulin, s-a întâlnit cu înalţi oficiali de securitate ai Kremlinului.

Cooperarea cu Rusia va include instruirea serviciilor de securitate sârbe, a anunţat guvernul de la Belgrad într-un comunicat pe site-ul său. Aleksandar Vulin, un politician în mod deschis pro-rus, a fost decorat în luna ianuarie de către preşedintele Vladimir Putin şi serviciul rus de informaţii FSB pentru meritele sale în dezvoltarea cooperării dintre Serbia şi Rusia.

Handbal feminin: Gloria Bistriţa, încă o înfrângere în grupa A a Ligii Campionilor

VIDEO Un superstar din fotbalul mondial, implicat într-un accident terifiant:’Dumnezeu a decis că timpul meu nu a venit’