Preşedintele taiwanez Lai Ching-te a sosit sâmbătă în arhipelagul american Hawaii, prima etapă a unui turneu în mai multe teritorii din Pacific pe care îl prezintă drept începutul unei „noi ere democratice”, dar care a stârnit furia Beijingului, informează AFP.
Lai a aterizat cu puţin timp înainte de ora locală 07:30 (17:30 GMT) în Honolulu, potrivit unui jurnalist AFP care îl însoţeşte pe preşedinte în prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului în luna mai.
Într-un discurs rostit înainte de decolare, Lai a declarat că turneul său marchează începutul „unei noi ere democratice” şi a mulţumit guvernului american pentru „facilitarea acestei călătorii”.
El a declarat că doreşte să „continue să extindă cooperarea şi să aprofundeze parteneriatele cu aliaţii noştri, pe baza valorilor democraţiei, păcii şi prosperităţii”.
Preşedintele taiwanez a fost întâmpinat de guvernatorul din Hawaii, Josh Green, şi de Ingrid Larson, directorul din Washington al Institutului American din Taiwan.
„Este pentru prima dată când şeful statului (taiwanez) este întâmpinat pe pistă, i se pune covorul roşu şi i se oferă flori” în timpul unei vizite în Hawaii, a precizat biroul preşedintelui într-un comunicat.
China consideră că insula Taiwan este una dintre provinciile sale care trebuie reunită cu restul teritoriului său şi nu exclude utilizarea forţei pentru a realiza acest lucru.
China este iritată de acest turneu, în cursul căruia preşedintele Lai urmează să viziteze aliaţii săi din Pacific, şi nu priveşte cu ochi buni orice contact oficial între Taipei şi Statele Unite.
Preşedintele taiwanez urmează să petreacă două zile în Hawaii, unde ar trebui să viziteze Muzeul local Bishop de istorie naturală şi culturală, Agenţia de gestionare a serviciilor de urgenţă din Hawaii şi memorialul USS Arizona dedicat marinarilor americani ucişi în atacul de la Pearl Harbor, conform programului său oficial.
De asemenea, în timpul călătoriei sale, este de aşteptat să petreacă o noapte în Guam, pe teritoriul american, şi să viziteze Insulele Marshall, Tuvalu şi Palau, singurele naţiuni din regiune dintre cei 12 aliaţi rămaşi care recunosc Taiwanul.
Taiwanul a desfăşurat patru avioane de vânătoare F-16 pentru a escorta avionul care îl transporta pe preşedintele taiwanez şi delegaţia sa.
În timpul zborului, Lai a mulţumit tuturor celor de la bord pentru că „au călătorit împreună pentru a deschide orizontul internaţional al Taiwanului”, afirmând că turneul său ar trebui „să permită Taiwanului să se alăture scenei internaţionale cu seriozitate şi încredere”.
Beijingul se opune oricărui contact oficial între Taipei şi reprezentanţii străini. În sens mai larg, China încearcă să şteargă Taiwanul de pe scena internaţională, împiedicându-l să participe la forumurile internaţionale.
Beijingul l-a catalogat în mod repetat pe Lai Ching-te drept „separatist” şi a intensificat presiunea militară în jurul insulei în ultimii ani prin numeroase manevre.