Preţuri majorate de până la două ori pentru unităţile de sânge şi componentele sanguine umane furnizate de centrele de transfuzii

entrele de transfuzii sanguine vor primi preţuri mai mari de până la două ori pentru unităţile de sânge şi componentele sanguine umane. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care propune majorarea acestor preţuri, care nu au mai fost actualizate de zece ani.

Proiectul a fost elaborat la propunerea Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină “Prof. Dr. C. T. Nicolau” şi modifică şi completează ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1479/2014 (privind stabilirea contravalorii unei unităţi de sânge, a componentelor sanguine umane pentru utilizare terapeutică, precum şi a produselor sanguine obţinute din prelucrarea plasmei).

Autorii proiectului argumentează că preţurile respective au fost stabilite în 2014, nefiind actualizate până în prezent.

“În situaţia în care, începând cu anul 2018, indicele anual al preţurilor de consum a înregistrat un trend crescător, acest lucru are un impact semnificativ la nivelul preţurilor tuturor bunurilor şi serviciilor utilizate în procesul de colectare, procesare, testare, stocare şi distribuţie a sângelui uman şi a componentelor sanguine”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de act normativ.

Noile preţuri au fost propuse pe baza cheltuielilor înregistrate la nivelul Centrului de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti, “care pot fi extrapolate pentru toate centrele de transfuzii sanguină, deoarece procesul de colectare, procesare, testare este standardizat”.

Exemple de modificare a preţurilor

  • Sânge total – unitate adult (STUA), fără iradiere – preţ actual 448,95 lei; preţ nou: 895,67 lei; procent majorare: 99,5%.
  • Sânge total deleucocitat – unitate pediatrică (STUP – DL), fără iradiere – preţ actual 184,26 lei; preţ nou: 360,00 lei; procent majorare: 95,4%.
  • Plasmă proaspătă congelată (PPC) – preţ actual 224,93 lei; preţ nou: 383,81 lei; procent majorare: 70,6%.

Proiectul prevede şi adăugarea a cinci produse noi, ce sunt prelucrate în Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti.

Medicul Horaţiu Moldovan anunţă că în România ar putea fi prelevate organe de la pacienţi în moarte circulatorie / Conceptul, introdus la nivel mondial din cauza penuriei de organe / Ar trebui schimbată legislaţia

Legiştii nu sunt de acord cu OUG 84/ 2024 şi nu au fost consultaţi: Testarea toxicologică în afara sistemului medico-legal, improprie / Rezultatele, extrem de contestate şi contestabile / Laboratoare la MAI elimină posibilitatea atacării rezultatului