Preţurile petrolului au crescut luni pentru a cincea sesiune consecutivă, cu peste 2%, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 2%, pentru a cincea sesiune consecutivă, ca efect al intensificării conflictului din Orientul Mijlociu, care ar putea reduce aprovizionarea globală cu ţiţei, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 2,64 USD, sau cu 3,3%, la 82,30 USD pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate au crescut cu 3,22 USD, sau cu 4,2%, la 80,06 USD dolari pe baril.

Departamentul pentru Apărare al SUA a declarat în weekend că va trimite un submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu, în timp ce regiunea se pregăteşte pentru posibile atacuri asupra Israelului de către Iran şi aliaţi ai acestuia.

”Adunăm active unul peste altul şi dăm impresia că, dacă acest lucru devine fierbinte, s-ar putea, de asemenea, să devină urât”, a declarat Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho, în New York.

Iranul şi Hezbollah au promis că vor riposta pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh şi a comandantului militar Hezbollah Fuad Shukr.

Un atac ar putea extinde conflictul din Orientul Mijlociu, îngustând în acelaşi timp accesul la livrările globale de ţiţei şi majorând preţurile.

Un astfel de atac ar putea determina Statele Unite să impună embargouri asupra exporturilor de ţiţei iraniene, care ar putea afecta livrarea a 1,5 milioane de barili de petrol pe zi, a spus Yawger.

Între timp, forţele israeliene au continuat luni operaţiunile în apropierea oraşului Khan Younis, din sudul Gazei, după un atac aerian în weekend asupra unui complex şcolar care a ucis cel puţin 90 de persoane, potrivit Serviciului civil de urgenţă din Gaza.

Israelul a spus că numărul morţilor a fost umflat. Hamas a pus la îndoială participarea sa la noile discuţii de încetare a focului, duminică.

 

Federaţia de gimnastică a SUA confirmă refuzul TAS de a reveni asupra deciziei în privinţa medaliei de bronz de la sol, dar spune că va continua eforturile pentru ca Jordan Chiles să o păstreze / AP: Disputa juridică ar putea dura luni sau ani de zile

AFP: Ameninţarea unui atac iranian împotriva Israelului prinde contur