Preţurile petrolului au scăzut marţi pentru a treia zi consecutiv, pe măsură ce speranţele pentru un acord comercial între Statele Unite şi Uniunea Europeană se estompează, ceea ce ar putea încetini activitatea economică într-unele dintre cele mai mari pieţe de consum energetic din lume, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 71 de cenţi, sau cu 1,03%, ajungând la 68,50 dolari pe baril. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în august, contract care a expirat marţi, s-a depreciat cu 1,09 dolari (1,6%), până la 66,11 dolari pe baril. Contractul WTI pentru septembrie, mai activ, a pierdut 92 de cenţi (1,4%), ajungând la 65,03 dolari.
Diplomaţi europeni au declarat pentru Reuters că UE analizează o gamă mai largă de măsuri de retorsiune, în condiţiile în care şansele de a ajunge la un acord acceptabil cu Washingtonul sunt tot mai reduse.
Preşedintele american Donald Trump a stabilit data de 1 august drept termen-limită pentru încheierea de acorduri comerciale bilaterale, ameninţând cu tarife de 30% pentru importurile din UE dacă nu se ajunge la un consens.
Şi perspectivele unui acord intermediar între SUA şi India par să se fi deteriorat, potrivit a două surse guvernamentale indiene citate de Reuters.
”Se pare că tarifele revin în centrul atenţiei înainte de termenul-limită impus de SUA”, au notat analiştii firmei energetice Ritterbusch and Associates într-o notă pentru investitori.
Dieselul – cel mai afectat combustibil industrial
Combustibilul diesel a înregistrat cele mai mari pierderi în complexul energetic, reflectând temerile legate de încetinirea economiei globale. Dieselul este esenţial în sectoarele industriale precum construcţiile, transporturile grele şi producţia. Preţurile futures pentru diesel cu conţinut ultra-redus de sulf din SUA au scăzut cu peste 3%, ajungând la 102,16 dolari pe baril.
Totuşi, Ritterbusch and Associates avertizează că declinul preţului petrolului ar putea fi limitat, în cazul în care administraţia Trump decide să amâne sau să atenueze măsurile tarifare anunţate.
Între timp, un sondaj Reuters realizat în rândul analiştilor estimează că stocurile comerciale de ţiţei ale SUA au scăzut cu aproximativ 600.000 de barili în săptămâna încheiată pe 18 iulie, ceea ce ar putea susţine temporar preţurile.