Prevenirea şi Combaterea Traficului de Persoane: Prioritate Naţională – conferinţă organizată la Parlament

Vicepreşedinta Camerei Deputaţilor, Oana Ţoiu, a declarat, la conferinţa „Prevenirea şi Combaterea Traficului de Persoane: Prioritate Naţională”, că în fiecare zi un copil devine victimă a traficului de persoane, iar în fiecare şcoală sau centru rezidenţial poate fi o adolescentă în pericol.

Cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, Oana Ţoiu, vicepreşedinta Camerei Deputaţilor, a organizat conferinţa anuală „Prevenirea şi Combaterea Traficului de Persoane: Prioritate Naţională”, împreună cu Platforma ProTECT şi Florin Manole, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Evenimentul a reunit parlamentari, reprezentanţi ai Ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei, Spaniei, Marii Britanii, Franţei, Regatului Ţărilor de Jos şi Elveţiei în România, reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, experţi, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile din România pentru a discuta despre soluţiile României pentru a combate acest flagel.

„În fiecare zi, un copil devine victimă a traficului de persoane, în fiecare şcoală sau centru rezidenţial poate fi o adolescentă în pericol, 88% din victime sunt fete şi femei, 50% au sub 18 ani. Fenomenul a fost ignorat prea mulţi ani, dar cum nu poate nimeni ignora o uriaşă clădire iluminată în albastru, aşa nu se poate ignora numărul mare de victime şi reţele organizate care le trafichează şi este important ca fiecare caz să fie sesizat Poliţiei şi fiecare victimă protejată”, a declarat Oana Ţoiu în cadrul evenimentului, potrivit unui comunicat de presă.

Deputata USR a atras atenţia că nici societatea şi nici factorul politic nu trebuie să mai tolereze nicio abatere.

„Când am iniţiat legea consimţământului pentru a face închisoarea unica opţiune pentru violatori de minore, România deja avea o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că instanţele invocaseră că fetiţele care nu le spun imediat părinţilor nu sunt, de fapt, victime, iar violatorii, o parte dintre ei si proxeneţi, scăpau des doar cu suspendare. Astăzi nu mai pot scăpa aşa uşor. Am reuşit să trecem şi o lege care permite reintegrarea victimelor ale căror acte de identitate sunt abuziv oprite de reţelele de traficanţi, dar riscurile sunt uriaşe într-un context în care cei cercetaţi pentru trafic de persoane sunt vedete pe social media. Avem nevoie de prevenţie, de resurse pentru poliţie, procurori şi reintegrarea victimelor. Combaterea traficului de persoane trebuie să rămână o prioritate transpartinică pentru că mai sunt foarte multe de făcut şi alături de partenerii internaţionali”, a subliniat Oana Ţoiu.

Loredana Urzică Mirea, Preşedintele ProTECT, a arătat că îşi doreşte să colaboreze îndeaproape cu autorităţile, sectorul privat şi societatea civilă pentru a face din România un loc sigur.

„Este esenţial să întărim legislaţia şi să oferim un răspuns rapid şi ferm la orice infracţiune de trafic şi exploatare. De asemenea, trebuie să construim un cadru de sprijin sigur şi de încredere pentru victime, asigurându-le asistenţa necesară şi promptă, astfel încât să-şi poată recăpăta încrederea în autorităţi şi să primească ajutorul de care au nevoie pentru a-şi reconstrui viaţa, şi este necesar să îmbunătăţim mecanismele de identificare şi intervenţie pentru a le susţine. Din păcate, statisticile din 2023 indică o scădere cu 10% a numărului de victime identificate, însă acest fapt nu reflectă o reducere a traficului de persoane, ci mai degrabă faptul că mai puţine victime au fost scoase din situaţiile de exploatare în care se aflau,” a afirmat Loredana Urzică Mirea.

Vineri seara, Palatului Parlamentului va fi iluminat, intervalul orar 19,00 – 23,00, în culoarea albastru, la cererea vicepreşedinţilor Camerei Deputaţilor, Oana Ţoiu şi Petre Florin Manole, pentru a marca Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane şi pentru a accentua solidaritatea României şi a legislativului în această luptă continuă împotriva traficului de persoane.

***

Traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, afectând milioane de oameni la nivel mondial. România nu este doar o ţară sursă, ci şi o ţară de tranzit şi de destinaţie pentru victimele traficului de persoane. Acestea sunt adesea atrase de promisiuni false şi exploatate sexual, exploatate prin muncă, obligate să cerşească sau să comită infracţiuni.

Traficul de persoane prin metoda „loverboy” este una dintre principalele tactici folosite pentru a recruta femei şi fete minore în exploatare sexuală. Traficanţii câştigă încrederea victimelor, de obicei pe reţelele sociale, promiţându-le un viitor mai bun şi folosindu-se de relaţii romantice care se transformă în constrângere şi prostituţie forţată. Această metodă este eficientă în special cu tinerele vulnerabile, 40% dintre victimele exploatate sexual în 2022 fiind recrutate astfel.

În acelaşi timp, copiii, în special fetele, sunt expuşi unui risc ridicat de exploatare în scopul producţiei de materiale de abuz sexual, un fenomen amplificat de creşterea activităţilor online în timpul pandemiei COVID-19, se mai menţionează în comunicat. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Piloții de Formula 1 pregătesc o reacție comună după sancțiunile impuse lui Verstappen

Ambasadorul SUA în România: Mulţi dintre refugiaţii din Ucraina sunt persoane vulnerabile