Prezidenţiale 2024/ Fostul şef adjunct al SIE Silviu Predoiu a fost ofiţer al Securităţii comuniste

Silviu Predoiu, fost director adjunct şi director interimar al Serviciului de Informaţii Externe până în anul 2018, a fost ofiţer al fostei Securităţi comuniste, cu numele de serviciu „Pumnea”, a anunţat miercuri CNSAS.

Silviu Predoiu s-a înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale din partea Partidului Liga Acţiunii Naţionale, motiv pentru care a fost verificat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

„În baza notei de constatare nr. DI/1/1213 din data de 14.10.2024, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul CNSAS, în care se regăsesc următoarele elemente: Predoiu Silviu figurează cu o fişă de evidenţă care a fost transmisă în copie de Serviciul de Informaţii Externe şi cuprinde informaţii privitoare la situaţia civilă şi militară a domniei sale şi care atestă calitatea de angajat al fostei Securităţi. Numele de serviciu ce i-a fost atribuit a fost: PUMNEA Silviu. Totodată, potrivit notei de constatare nr. DI/1/1213 din data de 14.10.2024, în urma verificărilor întreprinse până la data de 14.10.2024, au rezultat informaţii privind apartenenţa domniei sale la structurile fostei Securităţi în calitate de ofiţer al fostei Securităţi, figurând cu următoarele informaţii: data încadrării în Centrul de Informaţii Externe – 01.10.1987; gradul de locotenent major – 01.10.1987; misiuni în străinătate – 25.08.1989, acoperire Întreprinderea de Comerţ Exterior GEOMIN; funcţii îndeplinite: 01.10.1987 – Ofiţer II Informaţii Externe; 01.10.1987 – 01.06.1989 – Centrul de Pregătire şi Perfecţionare a Cadrelor Brăneşti; 01.06.1987 – Ofiţer II Informaţii Externe; 26.12.1989 – trecut în Ministerul Apărării Naţionale, în urma reorganizării”, se arată în adeverinţa întocmită de CNSAS.

CNSAS susţine că lui Silviu Predoiu nu i se poate atribui calitatea de lucrător al Securităţii în sensul legii, deoarece nu a desfăşurat „activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”.

„Întrucât nu au fost identificate documente din care să rezulte faptul că persoana verificată ar fi desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în cazul domnului Predoiu Silviu, nu se poate reţine calitatea de lucrător al Securităţii în sensul legii”, precizează CNSAS. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Eduard Novak acuză: Secretarul general şi contabilul şef de la FR Canotaj au primit după JO premii mai mari decât David Popovici / Elisabeta Lipă: Nimeni nu face nicio ilegalitate

Prezidenţiale2024/ Simion (AUR): Dacă Marcel Ciolacu pierde funcţia de preşedinte al ţării, o să piardă şi şefia PSD