Prezidenţiale2024/ Kelemen Hunor: Brucan a fost extrem de optimist, după 35 de ani noi încă învăţăm democraţia

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, care candidează pentru funcţia de preşedinte al României, a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că Silviu Brucan a fost „extrem de optimist” când a afirmat că „românii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a deprinde democraţia”, dovadă faptul că anul acesta se împlinesc 35 de ani de la căderea regimului comunist, iar românii încă învaţă democraţia.

„Aniversarea revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987 şi, în câteva săptămâni, a Revoluţiei de la Timişoara din decembrie 1989, care s-a terminat cu răsturnarea regimului Ceauşescu, sunt două momente importante în viaţa noastră, din ultimele trei decenii şi jumătate de libertate şi putem spune că am parcurs un drum foarte lung. Societatea s-a schimbat foarte mult, dar încă mentalităţile vechi, prejudecăţile vechi n-au dispărut (…) Avem o democraţie cum putem să avem, fiindcă noi nu avem o tradiţie democratică deloc. De la Unirea din 1918 au fost câţiva ani de democraţie, hai să spunem aşa, după aceea a venit dictatura regală, după care a venit dictatura fascistă, legionară, a venit al Doilea Război Mondial, după care a venit dictatura comunistă. Deci, România, ca societate, nu are un exerciţiu lung de democraţie. Noi în aceşti 35 de ani încercăm să învăţăm ce înseamnă democraţie, ce înseamnă libertate, ce înseamnă respect, acceptarea celuilalt, ce înseamnă toate aceste valori. Şi nu e uşor. Brucan a avut, la un moment dat, o vorbă, spunea că 20 de ani trebuie să treacă până când noi vom învăţa democraţia. Brucan a fost extrem de optimist”, a declarat Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.

Acesta a mai spus că generaţiile viitoare au obligaţia de a reţine că libertatea, demnitatea umană, respectul şi acceptarea celuilalt sunt nişte lucruri „extrem de preţioase şi scumpe” şi e important să nu se oprească din drumul pe care s-a pornit în 1989 şi de a nu se întoarce în trecut.

„În momentele în care văd că mai sunt oameni care admiră marxismul şi leninismul şi sunt oameni care admiră socialismul şi sunt convinşi că era mai bine în Uniunea Sovietică sau în perioada comunistă, am impresia că ori nu au citit, ori dacă au citit, nu au înţeles (…) Deci, trebuie să mergem pe drumul nostru şi să încercăm să schimbăm cât de repede se poate mentalităţile şi să depăşim perioada asta cu o moştenire foarte grea (…) Participarea la vot este un lucru extrem de important, este momentul în care poţi să spui ce crezi despre societate şi să încredinţezi votul tău acelor persoane şi acelor politicieni cu care eşti de acord, măcar într-o oarecare măsură, fiindcă soluţiile propuse, soluţiile care după aceea vor fi puse în aplicare ne vor schimba viaţa în bine sau în rău”, a mai afirmat preşedintele UDMR. AGERPRES / (A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Guvern: Bugetul Sănătăţii, suplimentat cu 1,4 miliarde lei pentru materiale şi servicii cu caracter medical

Guvern: Bugetul MAI – suplimentat cu 8,9 milioane lei pentru plata despăgubirilor civile