Prim-ministrul landului Baden-Wurttemberg – în vizită în România, de duminică până marţi

Prim-ministrul landului Baden-Wurttemberg, Winfried Kretschmann, va vizita România de duminică până marţi, ocazie cu care va avea întrevederi cu preşedintele, respectiv cu premierul ţării noastre, informează, vineri, Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Winfried Kretschmann se va întâlni, luni, la Bucureşti, pentru discuţii bilaterale cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu prim-ministrul Marcel Ciolacu. Vizita are ca scop aprofundarea relaţiilor economice şi de politică energetică dintre landul Baden-Wurttemberg şi România, dar şi promovarea integrării europene în Regiunea Dunării, arată misiunea diplomatică germană.

Cu prilejul întrevederii cu prim-ministrul Ciolacu, va fi semnată o Declaraţie Comună de Intenţie privind extinderea relaţiilor dintre landul Baden-Wurttemberg şi România. Cele două părţi colaborează din 2004 în cadrul unei comisii guvernamentale mixte, iar din 2011 implementează proiecte comune prin intermediul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. De atunci, relaţiile s-au dezvoltat cu succes atât în plan economic, cât şi în multe alte domenii.

În Declaraţia Comună, ambele părţi îşi reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova în parcursul său spre integrarea în Uniunea Europeană şi îşi exprimă disponibilitatea de a invita reprezentanţi guvernamentali din Moldova la şedinţele Comisiei guvernamentale mixte.

Prim-ministrul Winfried Kretschmann subliniază cu acest prilej că „războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne demonstrează din nou cât de importantă este coeziunea în cadrul Europei”.

„România este un pilon de stabilitate în sud-estul Europei şi un partener european important pentru noi, mai ales în ceea ce priveşte cooperarea în Regiunea Dunării. Avem nevoie de aliaţi puternici care ne împărtăşesc valorile şi cu care putem promova integrarea europeană”, adaugă el.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, afirmă că landul Baden-Wurttemberg şi România au o cooperare strânsă de zeci de ani.

„Prin întrevederile politice la nivel înalt şi semnarea Declaraţiei Comune de Intenţie se vor pune bazele colaborării în noi domenii. Şi sprijinul comun acordat Republicii Moldova este, de asemenea, un semnal important. Există un mare potenţial de cooperare în domeniile economic şi energetic între România şi landul Baden-Wurttemberg, care va contribui la o transformare durabilă în Europa”, spune diplomatul.

În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria va fi semnată şi o Declaraţie de Intenţie între cele două ministere de Interne în domeniul protecţiei civile.

Luni, prim-ministrul Kretschmann se va întâlni şi cu reprezentanţi ai minorităţii germane din România, precum şi cu alte organizaţii partenere. Delegaţia are în agendă o vizită la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Seara, premierul Kretschmann şi delegaţia sa vor participa, la invitaţia preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti şi deputat al minorităţii evreieşti din România, Silviu Vexler, la un concert al Orchestrei Filarmonice din Israel, dirijată de Zubin Mehta.

Concertul are loc în contextul unei reuniuni a preşedinţilor comunităţilor evreieşti din Europa, SUA şi Israel la Bucureşti, cu ocazia celebrării a 145 de ani de la acordarea cetăţeniei primilor evrei din România.

Marţi dimineaţă va avea loc o masă rotundă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), care va aborda teme energetice, cu accent pe tranziţia energetică şi colaborarea în domeniul hidrogenului verde. România joacă un rol-cheie în regiune pentru securitatea energetică şi independenţa energetică faţă de Rusia.

În final, delegaţia îşi va continua călătoria la Chişinău, în Republica Moldova.

Prim-ministrul Kretschmann va fi însoţit, printre alţii, de ministrul pentru Alimentaţie, Mediul Rural şi Protecţia Consumatorului Peter Hauk, secretarul de stat şi reprezentantul landului la Uniunea Europeană Florian Hassler, secretarul de stat în Ministerul de Interne, pentru Digitalizare şi Comunităţi Locale Thomas Blenke, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Protecţiei Climatice şi Sectorului Energiei Dr. Andre Baumann şi secretarul de stat în Ministerul pentru Ştiinţă, Cercetare şi Artă Arne Braun.

Din delegaţia oficială mai fac parte reprezentanţi ai grupurilor parlamentare din Parlamentul landului Baden-Wurttemberg şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Studiu Grupul Lego – Unu din cinci părinţi din România nu s-a jucat niciodată cu copilul său. Majoritatea părinţilor nu consideră joaca o prioritate dar specialiştii spun că „joaca e superputere”

Tulcea: Peste 50 de producători agricoli, la Târgul de toamnă