Prima hidrocentrală românească din ultimii 34 de ani s-ar putea inaugura la toamnă

„Una dintre priorităţile Ministerului Energiei este finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989. Blocate decenii la rând de procesele unor organizaţii de mediu, de nepăsare sau de incompetenţă, aceste proiecte înseamnă şansa României de a avea o energie mai sigură, mai ieftină şi mai curată. Statul român a investit deja miliarde de lei în aceste obiective şi, oricâte interese aş deranja, nu mă voi opri până nu le vom finaliza. Sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră şi vom inaugura prima hidrocentrală terminată după peste 34 de ani: Răstoliţa. Astăzi în şedinţa de Guvern a fost aprobată Hotărârea de Guvern pentru culoarul de expropriere. Este încă un pas, după obţinerea unui nou acord de mediu anul trecut”, a afirmat Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.

Potrivit acestuia, urmează scoaterea din fondul forestier pentru suprafaţa din cuva lacului de acumulare (HG iniţiată de Ministerul Mediului), apoi finalizarea ultimelor lucrări (stadiul se apropie de 100%) şi umplerea lacului, după care va începe producţia.

„Am fost pe şantierul de la Răstoliţa la finalul anului trecut şi vă pot confirma că lucrările sunt în grafic. Dacă totul merge bine, până în toamnă vom avea o hidrocentrală nouă în România, de 30 MW, un grup flexibil, care ne va ajuta mult, mai ales pentru acoperirea vârfurilor de consum. Fiecare MW pe care îl adăugăm în sistemul energetic naţional înseamnă facturi mai mici pentru români şi companiile româneşti. Şi vom demonstra că România poate finaliza o investiţie strategică de peste 200 de milioane euro, fără să mai fie oprită de nimeni şi de nimic”, a subliniat ministrul Energiei.

Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa, situată în nord-estul judeţului Mureş, face parte din categoria lucrărilor de interes naţional pentru realizarea, dezvoltarea şi producerea de energie electrică.

UPDATE – Intervenţii ale echipajelor de deszăpezire în mai multe zone montane din ţară, unde ninge viscolit / Recomendările drumarilor – VIDEO

Spitalul Judeţean Sibiu va avea cel mai performant robot pentru soluţii citostatice