Prima serie de spectacole imersive din istoria Festivalului Enescu: o nouă dimensiune a muzicii clasice, la MINA

#image_title

Festivalul Internaţional George Enescu propune, în cadrul ediţiei din acest an, un nou format de prezentare a muzicii clasice şi contemporane: seria de spectacole Enescu – JTI Immersive Experience, desfăşurate la MINA, Muzeul Artei Noi Imersive.

Această premieră absolută pentru festival marchează o deschidere către noi forme de receptare artistică, în care muzica, imaginea şi mişcarea se întâlnesc într-un cadru senzorial complex. În perioada 24 august – 21 septembrie 2025, în fiecare seară de joi şi vineri, de la ora 20:00, publicul va putea urmări spectacole prezentate în patru formule artistice distincte, fiecare gândită ca o experienţă sinestezică în care muzica nu doar se aude, ci se vede şi se trăieşte.

Într-un context cultural marcat de schimbări rapide şi de o atenţie tot mai fragmentată, Festivalul Enescu răspunde provocărilor contemporane printr-o propunere artistică inovatoare: publicul este invitat să asculte, dar şi să participe, să exploreze, să se implice emoţional într-un spaţiu în care sunetul, imaginea şi mişcarea devin un tot coerent.

Această direcţie nu presupune o ruptură cu tradiţia, ci o extindere a ei în zona noilor tehnologii şi a formelor emergente de expresie artistică. Seria de concerte imersive este, în acest sens, un gest firesc şi curajos, iar această direcţie nu rupe legătura cu tradiţia, ci o deschide spre viitor, aducând împreună patrimoniul clasic şi vocea prezentului: tineri artişti care dau muzicii universale o nouă viaţă, în rezonanţă cu timpul lor.

Cele două reprezentaţii ale primului spectacol-concert imersiv din seria Enescu – JTI Immersive Experience vor avea loc în 28 şi 29 august 2025. ONIRIUS, un spectacol visat de Gigi Căciuleanu, înseamnă dans contemporan, proiecţie imersivă şi poezie scenică, într-un proiect semnat de celebrul coregraf. În Onirius, dansul se intersectează cu arta vizuală si muzica originală compusă de Paul Ilea, într-o construcţie scenică de o sensibilitate aparte; proiecţiile realizate de Les Ateliers Nomad creează un univers caleidoscopic, în care mişcarea capătă dimensiuni onirice şi metafizice. 

BACH IN THE JUNGLE se va desfăşura la 4 şi 5 septembrie 2025, de la ora 20:00. Un concert spectaculos ce aduce sonatele lui Bach într-un context vizual şi sonor inedit: jungla tropicală. Violonista Leticia Moreno şi bandoneonistul Claudio Constantini reinterpretează muzica barocă printr-o lentilă sud-americană, într-o fuziune de epoci şi stiluri – de la Johann Sebastian Bach la Heitor Villa-Lobos şi Astor Piazzolla.

La 11 şi 12 septembrie 2025, pianista Alexandra Silocea va prezenta proiectul KLIMT MEETS BÖSENDORFER – Ver Sacrum. Inspirat de estetica Secesiunii vieneze, recitalul propune o punte între pictura lui Gustav Klimt şi muzica de cameră. Pianista Alexandra Silocea şi mezzosoprana Patricia Nolz creează o atmosferă rafinată, în care sonoritatea pianului se împleteşte cu imagini simboliste. Concertul va fi interpretat pe un pian Bösendorfer-Klimt, un instrument impresionant, atât sonor, cât şi vizual.

Ultimul spectacol-concert din serie este ULTIMA PIESĂ – un concert imersiv de Constantin Basica, iar cele două reprezentaţii vor avea loc pe 18 şi 19 septembrie 2025. O lucrare de frontieră între compoziţie, instalaţie şi artă conceptuală, semnată de Constantin Basica. Concertul propune o reflecţie despre efemeritate şi reînnoire, într-un limbaj muzical generat algoritmic şi susţinut de un mediu vizual dinamic şi sugestiv. Muzica contemporană se transformă într-o instalaţie performativă care reimaginează ideea de concert.

MINA – Muzeul Artei Noi Imersive este un spaţiu dedicat noilor forme de expresie vizuală şi sonoră. Dotat cu o tehnologie avansată de proiecţie panoramică la 360°, MINA oferă un cadru ideal pentru experimentele artistice care depăşesc convenţiile scenice tradiţionale.

Această nouă serie din programul Festivalului Enescu a fost special concepută pentru categorii de public cât mai diverse: publicul tânăr are ocazia de a descoperi muzica clasică într-un format contemporan, interactiv, accesibil, iar publicul fidel este provocat să exploreze o altă dimensiune a expresiei artistice. Astfel, pentru creatorii de mâine, seria Enescu – JTI Immersive Experience devine un spaţiu al experimentului şi al reimaginării.

Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului Internaţional George Enescu se pot achiziţiona atât online, din platforma Eventim.ro, , cât şi în format fizic, din reţeaua de hypermarketuri Carrefour şi din lanţurile de librării Cărtureşti şi Humanitas.

Festivalul Internaţional George Enescu este unul dintre cele mai mari evenimente de muzică clasică la nivel mondial, organizat începând cu anul 1958. Cea de-a XXVII-a ediţie are loc între 24 august şi 21 septembrie 2025 şi marchează 70 de ani de la moartea marelui compozitor şi muzician român, George Enescu. Tema din acest an este „Aniversări / Celebrations”, iar în program se regăsesc peste 100 de concerte susţinute de peste 4.000 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, ce vor aduce în prim-plan atât moştenirea artistică a lui Enescu, cât şi impactul său profund asupra muzicii clasice universale.   

Dolj: Un băiat de 10 ani este bănuit că ar fi ucis un tânăr de 22 de ani care se manifesta agresiv şi avea un cuţit asupra sa / Poliţiştii fac cercetări pentru a afla cum s-a petrecut evenimentul

De la `se fură` la reforma reală. Ce nu înțelege sau nu poate premierul Bolojan