Prima țară din lume în care mașinile electrice depășesc pe cele pe benzină

În Norvegia, dintr-un total de 2,8 milioane de autoturisme înmatriculate, 754.303 sunt complet electrice, depășind cele 753.905 mașini pe benzină, conform unei declarații a Federației Rutiere Norvegiene (OFV).

„Acesta este un moment istoric. O piatră de hotar pe care puțini o anticipau acum 10 ani”, a declarat directorul OFV, Øyvind Solberg Thorsen. „Norvegia se îndreaptă astfel rapid spre a deveni prima țară din lume cu un parc de autoturisme dominat de mașini electrice.”

Norvegia, deși este un important producător de petrol și gaze, și-a propus să vândă doar vehicule cu emisii zero – în mare parte electrice, având în vedere că mașinile cu hidrogen sunt foarte rare – până în 2025, cu 10 ani înainte de termenul stabilit de Uniunea Europeană.

În august, vehiculele complet electrice au reprezentat un record de 94,3% din înmatriculările de mașini noi în Norvegia, datorită popularității modelului Tesla Model Y. Reducerile fiscale considerabile oferite de autoritățile norvegiene au făcut ca mașinile electrice să fie competitivă din punct de vedere al prețului față de cele pe combustibil, diesel și hibride. Succesul Norvegiei în adoptarea vehiculelor electrice contrastează puternic cu dificultățile întâmpinate în alte părți ale Europei, unde vânzările de mașini electrice au început să scadă la sfârșitul anului 2023, ajungând acum la doar 12,5% din totalul mașinilor noi vândute.

 

Problema escaladează la granița dintre România și Bulgaria: bulgarii dau vina pe români

Explozii de walkie-talkie în Liban – Producătorul japonez afirmă că aparatele sale nu au mai fost produse de „aproximativ zece ani”