Primăria Timișoara continuă să blocheze, împotriva legii, toate investițiile din oraș

Prima încercare a avut loc încă octombrie 2024, când edilii au atentat la proprietatea private punând în pericol dezvoltarea orașului pe termen mediu și lung. Acum însă este prea târziu pentru administrația USR, deoarece o ordonanță de guvern din 30 aprilie 2025, simplifică procedurile de autorizare ți anulează actuala formă a Masterplanului dar și procedura de restructurare urbană propusă de edilii Timișoarei. Astfel, viceprimarul Ruben Lațcău, care a ținut locul primarului velnic absent de la dezbateri, poate să încerce să impună procedura abuzivă, în orașul natal, mai exact la Primăria Oradea.

Proiectul de hotărâre de consiliu local a fost strecurat prin comisii, pentru a fi votat de consilierii locali în ultima ședință a actualului Consiliul Local Timișoara din mandatul 2020-2024. Proiectul are niște prevederi cel puțin abuzive, iar după analiza unor specialiști în legislație, acesta ar încălca mai multe prevederi legale, dar și din Constituția României, referitoare la proprietatea privată. Opoziția masivă a antreprenorilor timișoreni precum și impunerea de către aceștia a unei dezbateri publice pe 1 noiembrie 2024,  a determinat conducerea primăriei să retragă controversatul proiect ce urma să fie supus votului consilierilor locali.

Administrația a încercat mai multe reglaje tehnice și legislative, a avut o întâlnire cu o parte dintre proprietarii de terenuri industriale, cu ușile închise, pe 10 aprilie 2025.  Unii antreprenori nu au fost nici invitați, nici nu li s-a permis accesul la consultare, deși aveau cu ei extrase CF care atestau ca sunt proprietarii unor întreprinderi care dețin terenuri industriale.

content-image

Administrația USR a revenit cu o variantă modificată a “naționalizării”, printr-un proiect de HCL, la finele lunii aprilie 2025, privind aprobarea procedurii de restructurare urbană pentru terenuri ce necesită aplicarea prevederilor documentației Plan Urbanistic General Municipiul Timișoara și a Regulamentului Local de Urbanism.

Doar că întreaga construcție a conducerii primăriei și a arhitectului-șef sunt lovite de nulitate după apariția Ordonanței de Guvern nr. 31, tot din 30 aprilie 2025. Ghinion pentru administrația Fritz.

Astfel, raportat la aplicabilitatea dispozițiilor OUG 31/30.04.2025, mai exact a dispozițiilor modificate ale art. 56 din Legea 350/2001, implementarea unor documentații de tip Masterplan și obligarea inițiatorilor (proprietarii de drept) de a efectua aceste documentații de tip Masterplan precum și a celorlaltor studii prevăzute în procedura supusă dezbaterii sunt în total dezacord cu dispozițiile legale citate mai sus, fiind de fapt nelegală.

Conform textelor legale acum în vigoare, pentru avizarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism de către toate entităţile emitente de avize şi acorduri se interzice:

a) condiţionarea emiterii avizelor sau acordurilor de obţinerea prealabilă a altor avize sau acorduri, cu excepţia avizului de oportunitate şi a avizului arhitectului-şef. Avizele şi acordurile se solicită concomitent de la toţi avizatorii, iar informaţiile şi condiţionalităţile din acestea se introduc prin grija proiectantului şi a beneficiarului în documentaţie, pentru ca soluţia finală ce va fi propusă spre aprobare să îndeplinească toate condiţiile impuse de avizatori.

b) solicitarea de documente sau informaţii care excedează studiilor de fundamentare sectoriale specifice şi conţinutului-cadru al documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi a celor de urbanism, stabilite prin metodologiile de elaborare a documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi de urbanism, emise în aplicarea legii, aprobate prin ordin al ministrului responsabil cu domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului;

c) impunerea unor cerinţe sau soluţii care nu au legătură cu obiectul de reglementare sau cu gradul de detaliere al informaţiilor specifice tipului de documentaţii de amenajare a teritoriului sau de urbanism.

Ceea ce înseamnă că și această formă revizuită, după 6 luni de revizii și reinterpretări este nulă și nelegală.

content-image

Administrația USR a calculat, cu aproximație, că va putea aplica procedura de restructurare asupra a 500 de hectare de terenuri industriale de pe raza municipiului Timișoara.

În realitate însă, cei din primărie au adunat la un loc toate tipurile de proprietăți industriale. Proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor a fost adoptat tacit de Senat și se află în Camera Deputaților și în conformitate cu acordurile semnate de Statul Român se preconizează că se va vota anul acesta. Ca o consecință, această procedură a Primăriei Timișoara este inutilă și neaplicabilă.

Din cele 500 de hectare puse în discuție de către primărie, doar 100 sunt în zonă de restructurare industrială. Restul, conform PUG-ului încă în vigoare, rămân zone industriale. Doar cu actualul PUG este contestat prin zeci de procese de anulare în instanță. Aceasta din cauză că cei care au realizat PUG-ul nu au fost interesați de nevoile timișorenilor.

“Nu poate să vină, din Bihor, domnul Ruben Lațcău și să hotărască viitorul acestui oraș, neîntrebând pe niciunul dintre cei născuți aici sau care locuiesc de zeci de ani, ce își doresc de la acest oraș. Nu suntem de acord ca oameni care nu au copilărit și nu au trăit aici să facă ce vor cu orașul nostru, inclusiv să închidă terasele din centrul orașului. Make Timișoara Great Again!”, a declarat Marius Cristescu, unul dintre cei mai importanți antreprenori timișoreni.

În cazul în care cei din Primăria Timișoara nu vor ține cont de dispozițiile noii OUG 31/2025, prezentul cadru cu privire la procedura de restructurare urbană ar trebui să fie aplicabil tuturor categoriilor de terenuri a căror proprietari intenționează să modifice destinația acestora.

De asemenea acest regulament ar trebui să fie aplicabil și să includă reconversia unor zone care sunt încadrate în categoria industrială însă conform regulamentelor locale nu pot fi accesate cu mijloace de transport TIR, ori astfel orice activitate industrială în aceste zone nu poate fi desfășurată. Considerăm că aceste zone ar trebui să poată fi trecute la cererea proprietarilor respectivi dintr-o categorie în alta, urmând a fi aplicabile dispozițiile regulamentului de reconversie.

Prin această reconversie, cu aplicarea legislației în vigoare, din cele 500 de hectare pe care primăria le-a încadrat ca terenuri industriale, ar putea fi restructurate doar aproximativ 100 de hectare de terenuri din oraș, restul urmând să fie introduse sau au fost deja introduse de proprietari în procesul de reconversie către terenuri de locuințe sau alte destinații.

Ilie Bolojan, mesaj de Ziua Europei: Europa suntem noi. Dragi tineri, vocea voastră contează

Victor Rebengiuc, mesaj către alegători: Oamenii să voteze adevărul şi să vadă cine vrea să răspândească haos, să distrugă România, să o calce în picioare. Trebuie să alegem: este ori Rusia ori UE şi NATO/ Despre conducători: Au furat pe capete!”