Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, le cere consilierilor locali ai sectorului 5 să nu voteze PUD-ul care se dezbate în comisia de urbanism şi mâine în şedinţa Consiliului Local, privind proiectul construcţiei de blocuri turn de 35 de etaje pe Şoseaua Progresului din Sectorul 5.
”Am venit aici pentru că acest PUG este nelegal. Azi, la ora 12.00, am trimis o adresă către Primăria Sectorului 5, în care am solicitat primarului să scoată proiectul de pe ordinea de zi, consilierilor să nu îl voteze şi, dacă îl votează, secretarul general să nu îl contrasemneze pentru legalitate. Le-am spus mai multe motive de nelegalitate a acestui proiect, cel mai important fiind că am retras avizul de circulaţie. Orice PUD, orice documentaţie de urbanism şi uneori autorizaţie de construire trebuie să aibă un aviz de circulaţie. Instituţia noastră, Primăria Municpiului, a dat un aviz de circulaţie în august 2023, pentru acest proiect, pe care eu l-am retras azi. Proiectul nu mai are aviz de circulaţie, nu mai poate fi votat mâine”, a spus Nicuşor Dan într-o conferinţă/
El a precizat că avizul este semnat de Directorul Direcţiei Transporturi şi sistematizarea circulaţiei din Primărie iar el ca superior ierarhic, l-a retras.
Primarul general a menţionat că, în afară de acest motiv de nelegalitate mai sunt câteva aspecte.
”Pentru locuinţe, noi avem o Hotărâre de Guvern care spune că oriunde construim preponderent locuinţe, procentul de ocupare a terenului trebuie să fie maximum 40% şi aici avem 60%. Mai avem un articol din Legea urbanismului care spune că pentru orice proiect cu densitate mai mare de 4 nu poate fi aprobat de către Consiliul General, prin PUG nici decum prin PUD. Şi mai avem un motiv de legalitate care vizează faptul că planul urbanistic zonal pe care ei trebuie să îi respecte prevede mai mult spaţiu verde pe sol natural decât spaţiul verde din PUD”, a explicat Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei a mai afirmat că, în plus, Planul Urbanistic zonal din 2019, pe care se bazează PUD-ul, este vădit ilegal, pentru că a fost contestat de nişte vecini, la Tribunalul Bucureşti, s-a dus la Tribunalul Prahova şi tribunalul a spus că decizia de mediu pe care se bazează este nelegală. În plus, nici pe această decizie de mediu nu o respectă pentru că prevede mult mai mult spaţiu verde.
”Exista obligaţia ca fiecărui locuitor care urmează să locuiască acolo să i se aloce 20 de mp spaţiu verde, condiţie care nu a fost îndeplinită. Totuşi, unde e statul român? Noi vorbim aici de o investiţie de câteva milioane de euro. Nu poţi, nu se poate, în momentul de faţă sunt construcţii în desfăşurare, cel puţin 10 sau 15, care reprezintă fiecare dintre ele investiţii de zeci de milioane de euro, care se bazează pe acte şubrede, pe care Inspectoratul şi Prefectul refuză să le atace. Ce se va întâmpla când o instanţă va anula aceste acte? Pentru că ele sunt vădit ilegale”, a subliniat Nicuşor Dan.
”Eu, dacă aş fi bancher sau fond de investiţii, m-aş uita cu mare atenţie la investiţiile imobiliare pe care le finanţez în Bucureşti, tocmai din cauza acestei instabilităţi”, a mai spus Nicuşor Dan.