Primarul democrat al New Yorkului Eric Adams, inculpat cu privire la corupţie şi finanţare ilegală a campaniei. ”Sunt nevinovat”, declară el în faţa reşedinţei percheziţionate şi refuză să demisioneze. El este vizat de patru anchete federale

Primarul democrat al New Yorkului Eric Adams a fost inculpat cu privire la finanţare ilegală a campaniei electorale şi corupţie, într-o anchetă cu legătură cu Turcia, care-l fragilizează mai mult ca niciodată la conducerea celui mai mare oraş din Statele Unite, relatează AFP.

Dezvăluit joi de dimineaţă, actul inculpării întocmit de către Parchetul Manhattanului menţionează fapte de fraudă electronică, solicitare ilegală de contribuţii de campanie electorală de la o persoană străină şi acceptarea de mită din partea unui oficial turc.

În schimb, Eric Adams şi-ar fi folosit influenţa într-un dosar de construire a unui zgârie-nori în care se află misiunea Turciei la ONU şi Consulaturl General turc, se arată în acest document judiciar de peste 50 de pagini.

Eric „Adams şi-a continuat relaţiile de corupţie după ce a devenit primar”, se arată în document.

Primarul a răspuns că ”abia aşteaptă” să se apere, după ce şi-a clamat nevinovăţia, într-o conferinţă de presă în faţa reşedinţei sale, percheziţionată joi dimineaţa.

El a promis să-şi continue munca faţă de newyorkezi, excluzând astfel, în mod implict, să demisioneze.

Însă această inculpare răsună ca un tunet şi-l fragilizează şi mai mult pe primarul celui mai mare oraş din Statele Unite, cu 8,5 milioane de locuitori, un fost căpitan al Poliţiei din New York afroamerican ales în 2021 în baza unor promisiuni cu privire la securitate, a cărui popularitate a scăzut în timpul mandatului, în timp ce dosarele care-l vizează s-au multiplicat.

”Am votat cu el pentru că era un fost poliţist. Credem că oraşul avea nevoie de el. Şi consideram că a avea un primar de culoare era foarte pozitiv după mişcarea Black Lives Matter. Însă este o dezamăgire. Trebuie să demisioneze”, declară AFP un alegător newyorkez, Bartholomew Bland, în timp ce traversa aglomerata Gară Grand Central, în Manhattan.

”SUNT NEVINOVAT”

Inculparea sa riscă să afecteze tabăra democrată cu 40 de zile înaintea alegerilor prezindenţiale între Kamala Harris şi republicanul Donald Trump, care sunt cot la cot în sondaje.

”Am ştiut mereu că, dacă apăram interesele newyorkezilor, aveam să fiu o ţintă – şi am devenit”, s-a apărat Eric Adams. ”Dacă sunt inculpat, sunt nevinovat şi mă voi bate cu toată puterea şi spiritul meu”, a adăugat primarul în vârstă de 64 de ani.

Cel puţin patru anchete federale sunt în curs – dintre care trei ale Parchetului din Manhattan – împotriva primarului şi apropiaţilor săi, dintre care mai mulţi au demisionat în ultimele zile.

În noiembrie 2023, poliţia federală (FBI) i-a confiscat primarului telefoane protabile şi aparate electronice şi a percheziţionat domiciliul unei responsabile însărcinate cu strângerea fondurilor în campania acestuia.

Anunţarea inculpării intervine după demisia mai multor aliaţi ai primarului în ultimele zile, inclusiv a comisarului însărcinat cu sănătatea şi a cancelurului educaţiei, unul dintre apropiaţii săi.

Şeful poliţiei, Edward Caban, vizat la rândul său într-o anchetă, a demisionat în septembrie, la doar un an după ce a fost instalat la conducerea New York Police Department (NYPD) şi ai celor 36.000 de agenţi ai acesteia.

Miercuri, înainte de anunarea inculpării primarului, aleasa din New York în Camera Reprezentanţilor, o figură de stânga, Alexandria Ocasio-Cortez, i-a cerut lui Eric Adams să demisioneze ”pentru binele oraşului”.

Aceste apeluri s-au multiplicat seara, din partea altor aleţi democraţi.

Eric Adams a obţinut o victorie în alegerile primare democrate din 2021 în baza promisiunii de a scădea infracţionalitatea, care a crescut vertiginos la New York în timpul pandemiei covid-19.

El şi-a asumat o diminuare a infracţiunilor violente, însă newyorkezii au de înfruntat o creştere a costului traiului şi o criză a locuinţelor care le-a crescut chiria la un nivel fără precedent.

La sfârşitul lui 2023, nivelul popularităţii primarului a scăzut la cel mai mic nivel, de 28%, potrivit unui sondaj.

În acest context, mai mulţi rivali şi-au anunţat candidatura în alegerile primare ale partidului prevăzute în 2025.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas cere ONU să oprească războiul din Fâşia Gaza

Trei bărbaţi, audiaţi de poliţiştii din Bucureşti, după ce ar fi ademenit trei adolescenţi cu bani şi alte beneficii pentru a avea relaţii intime cu ei/ Ancheta a pornit de la dosarul care îl vizează pe Kristof Lajos, el fiind audiat la rândul său