Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, afirmă că Parlamentul este cel care trebuie să transpună în legislaţie rezultatele referendumului la care bucureştenii au fost chemaţi în 24 noiembrie şi ale cărui rezultate au fost validate. El spune că, speră ca procesul de transpunere în acte normative să se realizeze până în luna iunie.
„Sunt două chestiuni diferite: una care vizează banii, una care vizează urbanismul. Pe partea de urbanism lucrurile sunt ceva mai simple, pentru că chiar noul ministru şi fostul ministru al Dezvoltării, domnul Cseke, a declarat la audierile din Parlament că doreşte să finalizeze dezbaterea pe Codul urbanismului. Codul urbanismului sistematizează toată legislaţia principală şi secundară pe care o aveam şi pe urbanism, şi pe construcţii. Şi aici trebuie modificate câteva articole care să spună că toată activitatea de urbanism şi construcţii, autorizarea pe urbanism şi construcţii în Bucureşti se face de către Primăria Capitalei. Deci aici e o chestiune de, cum să zic, o muncă de o jumătate de zi pentru a pune în acord nişte prevederi legale şi cu asta discuţia s-a încheiat”, a explicat Nicuşir Dan într-o emisiune difuzată sâmbătă de TVR Info.
Chestiunile legate de împărţirea bugetului necesită mai mult timp, însă edilul speră ca acestea să fie transpuse în legislaţie până în luna iunie.
„În ceea ce priveşte partea cu banii, aici sunt mai multe mecanisme legislative care trebuie modificate. Pe de o parte, Legea finanţelor publice locale sau Legea bugetului naţional, care priveşte împărţirea între Primăria Capitalei şi Primăriile de Sector. Pe de altă parte, Codul fiscal, care vorbeşte de cum se împart banii din taxele şi impozitele locale şi pe de altă parte, atribuţiile Primăriei Capitalei şi Primăriilor de Sector, aşa cum sunt prevăzute în Codul urbanismului. Sunt chestiuni de o anumită complexitate, nu deosebit de complexe, care, în opinia mea, pot să fie finalizate în legislatura care începe în februarie şi se termină în iunie 2025. Însă o să avem o lege a bugetului naţional, probabil că în ianuarie şi aici trebuie văzut care este procentul, cum se împart taxele şi veniturile care vin din impozitul pe venit al bucureştenilor între Primăria Capitalei şi Primăriile de Sector şi aici o să fie o discuţie între noi şi coaliţie pentru a stabili acest procent”, a adăugat edilul.
Datele finale ale referendumului local din Bucureşti, din 24 noiembrie, arată că peste 60% dintre cei care au votat au răspuns ”Da” la primele două întrebări, cele referitoare la emiterea autorizaţiilor de construire şi la aprobarea bugetelor. La întrebarea referitoare la finanţarea unui program de combatere a consumului de droguri în şcoli, peste 84% dintre participanţi au răspuns ”Da”.
La întrebarea ”Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”, 64,37% (462.003) dintre bucureşteni au răspuns „DA”, iar 35,63% (255.679) nu au fost de acord.
La întrebarea ”Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”, 66,42% (477.471) dintre bucureşteni au fost de acord, în timp ce 33,58% (241.424) nu au fost de acord.
Întrebaţi dacă sunt de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti, 84,58% (608.178) dintre bucureşteni au fost de acord, iar 15,42% (110.862) dintre bucureşteni nu au fost de acord.
Potrivit datelor oficiale ale AEP, 40,97 % dintre bucureşteni au participat la referendumul local, acest procent depăşind pragul pentru validare.