Primele 100 de zile ale Ursulei Von der Leyen: angajamente și priorități ale agendei energetice

Desigur, situația este cu totul alta: Europa iese dintr-o pandemie și efectele a două războaie (Ucraina și Orientul Mijlociu), care au zdruncinat structurile – așa cum le cunoșteam noi – au schimbat echilibrele geopolitice, au evidențiat securitatea energetică ca fiind un factor major.

„Manifestul” lui von der Leyen include o serie de domenii, în timp ce face referiri speciale la protecția energetică, prețurile la electricitate și tranziția verde. Fără îndoială, acesta este un plan ambițios.

„În ultimii cinci ani, Europa a arătat ce poate realiza atunci când o face împreună. Când reacționează rapid și își folosește dimensiunea și puterea – așa cum am făcut atunci când am asigurat vaccinuri pentru fiecare stat membru în același timp. Când este îndrăzneț și ambițios, așa cum am procedat cu tranzițiile gemene verzi și digitale și cu planul de redresare, NextGenerationEU”, afirmă ea în programul său și adaugă: „Este timpul ca Europa să avanseze din nou colectiv”.

Potrivit președintelui Comisiei, următorii cinci ani vor determina poziția Europei în lume pentru următoarele cinci decenii: „Va decide dacă ne modelăm viitorul sau îl lăsăm modelat de evenimente sau de alții”.

Primul pilon de pe agenda ei este un nou Plan european de prosperitate, care, printre altele, prevede crearea unui acord industrial curat pentru a se îndepărta de carbon și prețuri mai mici la energie.

Dna von der Leyen reamintește că s-au înregistrat progrese în stabilirea ambițiilor climatice și s-a demonstrat că UE poate reduce cu succes emisiile de carbon fără ca acest lucru să devină o frână pentru creșterea economică.

„Trebuie și vom menține cursul către obiectivele stabilite în Pactul verde european. Criza climatică se accelerează rapid. Și există o nevoie la fel de urgentă de a decarboniza și, în același timp, de industrializare a economiei”, subliniază el.

El chiar subliniază că Europa are nevoie de un nou acord industrial curat pentru industrii competitive și locuri de muncă de calitate în primele 100 de zile ale mandatului.

Comisia se angajează să se concentreze pe sprijinirea și crearea condițiilor potrivite pentru ca companiile să atingă obiectivele comune: „Aceasta înseamnă simplificare, investiții și asigurarea accesului la aprovizionare cu energie și materii prime ieftine, durabile și sigure”, explică el și continuă: „Acest lucru va deschide calea către obiectivul de reducere a emisiilor cu 90% pentru 2040”.

content-image

În primele 100 de zile, președintele Comisiei subliniază că va propune o lege care să accelereze decarbonizarea industrială pentru a sprijini industriile și companiile în timpul tranziției energetice.

Acest lucru va canaliza investițiile în infrastructură și industrie, în special în sectoarele mari consumatoare de energie. Acesta va sprijini piețele europene de vârf pentru dezvoltare, producție și diseminare în industria tehnologiei curate. De asemenea, va ajuta la accelerarea proceselor relevante de planificare, licitație și licențiere.

Politicianul german consideră că este imperativ reducerea facturilor la energie atât pentru întreprinderi, cât și pentru gospodării.

„Datorită măsurilor europene, sursele regenerabile au atins un nivel record, reprezentând 50% din producția de energie electrică a UE în ultimul an. Dependența de gazele naturale rusești a scăzut semnificativ, iar economiile de energie au redus consumul total. Cu toate acestea, încă ne confruntăm cu multe provocări. Piața noastră de energie trebuie să funcționeze mai bine pentru a scădea prețurile și pentru a se asigura că consumatorii beneficiază de costul mai scăzut al producerii de energie curată”, spune el.

În poziția sa, se angajează că Comisia va continua eforturile de reducere a prețurilor la energie și de a se îndepărta de combustibilii fosili, consolidând aprovizionarea comună cu combustibili și dezvoltând guvernanța necesară pentru o adevărată Uniune Energetică.

content-image

Planul de 100 de zile solicită extinderea investițiilor în infrastructură și tehnologii de energie curată.

Acestea includ energie regenerabilă și tehnologii cu emisii scăzute de carbon, infrastructura rețelei, capacitatea de stocare și infrastructura de transport pentru CO2 sechestrat. „Vom investi, de asemenea, în măsuri de eficiență energetică, în digitalizarea sistemului nostru energetic și în dezvoltarea unei rețele de hidrogen”, spune el.

În plus, doamna von der Leyen susține că UE ar trebui să-și folosească puterea și dimensiunea de piață pentru a-și asigura aprovizionarea: „De aceea voi propune activarea și extinderea mecanismului cererii agregate pentru a depăși gazul natural și a include hidrogenul și materii prime critice. Vom lucra pentru noi parteneriate comerciale și investiționale curate pentru a ajuta la asigurarea aprovizionării cu materii prime, energie curată și tehnologie curată din întreaga lume.”

Președintele Comisiei și-a exprimat dorința ca Europa să rămână lider în negocierile internaționale privind schimbările climatice, bazându-se pe inițiativele recente ale UE privind chestiuni globale, cum ar fi metanul, prețul carbonului și obiectivele globale pentru energie regenerabilă și eficiență energetică.

„Vom prezenta viziunea noastră globală asupra climei și energiei înainte de COP30 din Brazilia în 2025. Vom consolida, de asemenea, diplomația noastră ecologică și vom lucra mai mult cu țările din afara UE în ceea ce privește aspectele externe ale politicilor noastre”.

În acest context, Ursula von der Leyen a subliniat că noul Comisar UE pentru Energie trebuie să depună eforturi pentru a reduce facturile pentru gospodării și întreprinderi și pentru a pune capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia.

Ea i-a spus candidatului ei pentru acest rol, Dan Jorgensen din Danemarca, că sarcinile sale includ elaborarea unui plan de acțiune pentru prețuri accesibile la energie, precum și o inițiativă de dezvoltare a capacității de energie regenerabilă și stocare a energiei.

De asemenea, ar trebui să propună un plan de acțiune pentru a se asigura că tranziția UE către 2050 se bazează pe „electricitate internă, curată”.

Acesta trebuie să fie însoțit de o foaie de parcurs pentru încetarea importurilor de energie din Rusia, a adăugat el. UE își propune să realizeze acest lucru până în 2027 în cadrul planului RePowerEU.

Jorgensen ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu noul comisar al UE pentru climă pentru a elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili pentru a ajuta la reducerea dependenței de import.

La CERN s-a făcut o descoperire care schimbă legile fizicii: Așa ceva nu a mai existat pe Pământ

Criza de la Boeing se adâncește. Sindicatele continuă greva și susțin că ofertele patronatului nu sunt încă interesante