Primele controale în zonele de graniță, după aderarea la Schengen, pentru depistarea infractorilor care vor să intre în țară

La Vama Giurgiu, Octavian Dan, purtătorul de cuvânt IGPR, a declarat că sunt verificate mașini, persoane, documente, vehicule care transportă mărfuri și persoane în vederea depistării unor eventuale fapte ilegale, informează Antena 3 CNN.

„Așa cum bine știți, începând cu 01/01/2025 odată cu aderarea României completă la Spațiul Schengen, în punctul de trecere de la Giurgiu în apropierea căruia ne aflăm, nu se mai efectuează control sistematic de frontieră, așa cum se făcea până la data de 31 decembrie.

Astfel, efectivele Ministerului Afacerilor Interne desfășoară permanent astfel de acțiuni, cum este cea la care sunteți prezenți, în care sunt verificați cei care tranzitează frontiera de stat pentru a proteja comunitatea. Faptul că am aderat la Spațiul Schengen nu înseamnă că verificările în zona de frontieră și se opresc.

Dimpotrivă, ne adaptăm mijloacele astfel încât comunitatea să fie în siguranță. Și aici aș vrea să subliniez că folosim mijloace moderne de verificare rapidă.

De asemenea, am întărit colaborarea cu partenerii din celelalte state în vederea depistării din timp a unor fenomene infracționale și luărilor și luării măsurilor legale, astfel încât comunitatea să fie în siguranță în continuare”, a precizat Octavian Dan.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră a adăugat că polițiștii de frontieră vor acționa în continuare pentru prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.

„Odată cu aderarea pe deplină a României la Spațiul Schengen, controlul de frontieră de la frontiera internă, respectiv de la granița cu Ungaria și Bulgaria, a fost eliminat. Acest lucru presupune că toate persoanele, indiferent de cetățenie, se pot deplasa liber, fără a mai opri la cabinele de control ale Poliției de Frontieră Române pentru verificarea documentelor de călătorie. Însă acest lucru nu înseamnă că polițiștii de frontieră nu vor mai fi la datorie.

Noi suntem prezenți în continuare și avem ca scop principal protejarea cetățenilor. În acest sens, întreprindem acțiuni nesistematice pe căile de comunicații și nodurile rutiere pe de la frontiera internă. Așa cum este și în situația de față, aceste controale au ca scop protejarea cetățenilor și, totodată, prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.

În încheiere, aș vrea să vă asigur că Poliția de Frontieră Română întreprinde toate acțiunile necesare pentru asigurarea protecției cetățenilor în zona de competență și pentru a preveni și combate faptele ilegale”, a precizat el.

O amplă acțiune de control are loc vineri și în zona localității Pecica, județul Arad, la aproximativ 30 de kilometri de punctul de frontieră. Este primul control de acest gen organizat după aderarea României la spațiul Schengen, cu scopul de a verifica respectarea regulilor de circulație și prevenirea migrației ilegale.

La operațiune participă echipe mixte formate din Poliția Națională, Jandarmerie și Poliția de Frontieră, care au oprit autoturisme pentru a verifica portbagajele, documentele șoferilor și ale pasagerilor. Controalele au vizat identificarea migranților care ar putea încerca să treacă ilegal granița către alte state din spațiul Schengen, dar și depistarea eventualelor transporturi ilegale.

Potrivit reprezentanților autorităților, astfel de acțiuni vor deveni regulate în proximitatea granițelor, pentru a asigura respectarea standardelor Schengen. „Aceste controale sunt menite să consolideze siguranța frontierelor externe și să mențină România ca partener de încredere în spațiul european”, transmit autoritățile.

Adrian Năstase, avertisment electoral cu tâlc: Feriți-vă de cei care vă dau șepci în campanie!

Minune la Romaero: Pierderile companiei de stat s-au înjumătățit sub guvernarea Ciolacu