Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

#image_title

“Astăzi am reuşit să aducem Napoli la Oradea în acest festival al pizzei napolitane, ca să arătăm orădenilor şi nu numai ce înseamnă adevărata pizza napolitană. Aceasta este diferită de altele prin modul de prelucrare în primul rând, modul de dospire a aluatului, cu o hidratare de minim 67%, care poate ajunge şi mai sus, ceea ce îi dă o foarte mare lejeritate, mănânci o pizza şi nu simţi că ai stomacul plin sau noaptea nu poţi să dormi din cauza ei. Sunt tehnici dezvoltate de cei din Napoli, pe care le promovăm prin această Associazione Pizzaiuoli Napoletani, la care noi am aderat”, a declarat sâmbătă, la deschiderea oficială, organizatorul evenimentului, Eugen Pocian, brand ambasador în România pentru Asociaţia Pizzeriilor Napolitane (APN).

La eveniment s-au aflat preşedintele APN, Gianluca Pirro, principalul sponsor al festivalului, Eduardo Mainardi, reprezentantul APN pentru România, Croaţia şi Slovenia, Igor Zagaiski, precum şi campionii mondiali din anul 2024 Pasquale Poierio, la pizza clasică, şi din 2023 la pizza fără gluten, Nunzio Gallo, ambii napolitani autentici.

Gianluca Pirro a declarat că de 30 de ani de când s-a înfiinţat asociaţia ei promovează cultura adevăratei pizze napolitane în toată lumea, cu membri în peste 40 de ţări, prin evenimente şi formarea de şcoli pentru pizzeri profesionişti.

În anul 2017, UNESCO a declarat arta pizzerilor napolitani ca parte din patrimoniul mondial, nominalizare ce le-a dat puterea şi motivaţia de a o transmite mai departe.

“Adevărata pizza napolitană este o cultură milenară, dezvoltată şi crescută în timp de maeştri care au studiat arta, modul de dospire, tipul de făină şi ingredientele ce se pun în ea şi, nu în ultimul rând, hidratarea. Iar esenţa adevăratei culturi napolitane este pasiunea”, a declarat, pentru AGERPRES, Gianluca Pirro.

În primele două zile, vor avea loc demonstraţii culinare ale unor maeştri pizzeri internaţionali, cu vânzare, sesiuni interactive, iar în a treia zi – luni -, va fi un concurs naţional pentru profesionişti, cu calificare pentru campionatul mondial.

Nu lipsesc nici momentele artistice inspirate din cultura italiană. Cele cinci sortimente de pizza pe care orădenii le pot comanda în acest weekend sunt clasicele Margherita şi Marinara, dar şi pizza Prosciutto cotto, Prosciutto e funghi sau pizza Diavolo. Desigur, împreună cu bere, răcoritoare şi apă minerală sau plată.

Ziua de luni este dedicată pentru Campionatul Naţional de Pizza Napolitană – Pizza Cup România, organizată sub egida APN, prin care se selectează cel mai bun pizzer din România, care va reprezenta ţara la prestigiosul Trofeo Caputo – Campionatul Mondial de Pizza Napolitană, ce va avea loc la Napoli în 2026. Competiţia va fi evaluată de un juriu internaţional format din experţi din Italia, Croaţia şi Slovenia.

Tot luni, după finalizarea campionatului, potrivit lui Eugen Pocian, se va desfăşura un masterclass cu maeştrii din Napoli, pentru pizzerii care vor participa în concurs.

Festivalul este organizat de Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN), împreună cu Primăria Municipiului Oradea şi Visit Oradea.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Incendiu de vegetaţie scăpar de sub control: focul a cuprins un depozit, o anexă, un autoturism şi o remorcă

VIDEO Detalii înspăimântătoare ale SUA despre atacul istoric din Iran: Niciodată SUA nu au folosit asemenea arme