Primul lucru pe care îl va face Mircea Geoană dacă ajunge la Cotroceni: ‘Vreau să văd cine sunt responsabili’

„Primul lucru pe care îl fac ca viitor preşedinte este să cer în CSAT auditarea companiilor de stat, în principal în sectorul energetic. Ceva nu merge acolo. De prea mulţi ani de zile o ţară bogată în resurse de energie avem o factură mai scumpă la energie, de două ori mai scumpă decât Polonia şi de trei ori mai scumpă decât Germania. În primul rând vreau să văd ce nu merge bine în aceste companii. De ce nu s-a întâmplat în 20 de ani să am o putere regională în România când avem toate aceste lucruri. Primul lucru pe care vreau să-l văd este ce înseamnă depolitizarea acestor companii şi vreau să văd cine sunt responsabili pentru aceste decizii, inclusiv pentru decizia de ieri a Curţii Constituţionale. Vreau să văd ce s-a întâmplat la pandemie. Au fost luate decizii care nu au fost ok. Vreau să văd dacă banii au fost cheltuiţi corect. Vom face o auditare a instituţiilor statului român”, a declarat Geoană.

El a susţinut că Europa trebuie să continue decarbonizarea însă a menţionat că trebuie văzut în ce proporţie şi în ce ritm.

„Evident că şi America va schimba priorităţile. Preşedintele Trump are dreptate atunci când favorizează investiţiile în America, asta face orice preşedinte – îşi vede în primul rând de interesul ţării lui şi evident că vor exista consecinţe în planul internaţional al unor decizii atât de importante la o ţară atât de importantă cum este America. În Europa discuţia este un pic mai nuanţată şi cred că România poate fi un excelent exemplu al unui echilibru inteligent între continuarea exploatării resurselor de energie curate, pe nuclear nu am făcut nimic de ani de zile, pe hidro. (…) Vorbim de conducte pe sub Marea Neagră de 20 de ani. Am obosit de când am avut strategii de energie în România. Avem resurse de grafit în România care sunt principala componentă a nozilor de la baterii. Putem să intrăm şi în jocul de energie verde. Nu se exclud cele două (…) România poate să fie un excepţional exemplu de un echilibru dinamic şi suplu între nevoia de a exploata ceea ce avem resurse importante de ale noastre de gaz, de resursele de energie regenerabilă, nucleară, de nuclearul modern şi în acelaşi timp să privilegiem şi decarbonificarea”, a mai spus Geoană.

Catherine, Prinţesa de Wales, s-a alăturat familiei regale la o ceremonie de Ziua Comemorării

România, mai aproape ca oricând de aderarea deplină la Spațiul Schengen! Austria ar putea ridica blocajul la finalul lunii noiembrie