Principala forță militară a Europei pune la cale un nou plan împreună cu Ucraina: Decizia care poate schimba soarta războiului

Cu noul ajutor militar, valoarea asistenţei militare oferite Ucrainei de Germania anul acesta pentru a o susţine în războiul cu Rusia va ajunge la circa 9 miliarde de euro. Germania este, după SUA, al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina.

Potrivit declaraţiilor ministrului german, noul ajutor oferit de ţara sa Kievului va consta atât în livrări de echipamente militare, cât şi în fonduri cu care guvernul ucrainean va putea cumpăra astfel de echipamente din alte surse, inclusiv arme şi muniţii produse chiar de industria militară ucraineană.

Întrebat de presă dacă acest ajutor va cuprinde şi rachete Taurus, ministrul Boris Pistorius a răspuns “nu”. Ucraina a primit până în prezent din partea aliaţilor săi occidentali rachete cu o rază de acţiune de circa 300 de kilometri, respectiv rachete americane ATACMS cu lansare terestră şi rachete britanice şi franceze cu lansare aeriană Storm Shadow şi SCALP. Dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă de mult timp pe lângă Berlin să transfere armatei ucrainene rachete Taurus, care au o rază de acţiune superioară, de peste 500 de kilometri, cu care ar putea lovi de asemenea podul Crimeei.

Fostul cancelar german, social-democratul Olaf Scholz, a respins această cerere, argumentând că nu doreşte o implicare a militarilor germani în conflictul din Ucraina, având în vedere că operaţiunea de programare a rachetelor Taurus pentru lovirea ţintelor poate necesita participarea militarilor germani pregătiţi pentru operarea acestor rachete, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/SCALP.

content-image

Noul cancelar german de centru-dreapta Friedrich Merz s-a declarat, înaintea preluării funcţiei, favorabil transferului unor rachete Taurus către Ucraina. Dar, odată ajuns la conducerea guvernului, el s-a abţinut să ia o asemenea decizie. În schimb, cancelarul german i-a promis preşedintelui Zelenski că va ajuta Ucraina să producă armament cu rază lungă de acţiune cu care să poată lovi ţinte în profunzimea ariergardei ruse.

Această colaborare a fost confirmată acum de ministrul german al apărării. Pistorius şi Zelenski au declarat presei după întâlnirea de joi că ţările lor intenţionează să producă în comun rachete şi drone cu rază lungă de acţiune. În această colaborare Germania va contribui cu banii, iar Ucraina cu “expertiza tehnică” dobândită în războiul cu Rusia, iar producţia se va realiza în ambele ţări, au afirmat ei.

Pe lângă tancuri, avioane şi artilerie, în conflictele moderne a crescut importanţa dronelor şi a mijloacelor de război electronic, aşadar în această colaborare “putem învăţa unii de la alţii”, a susţinut ministrul german, care a precizat că ţara sa este pregătită să finanţeze pentru Ucraina producţia de arme cu rază lungă de acţiune, primele dintre acestea urmând să fie fabricate şi pregătite de luptă chiar în lunile următoare.

STENOGRAME din negocierile de la Cotroceni: Discuțiile sunt cu adevărat halucinante

Experții în aviație dezvăluie greșeala uriașă a piloților: Și în România s-a întâmplat. Atunci am avut noroc